2017-01-24 13:14


Inspectoratele şcolare şi-au bătut joc de banii pentru rechizitele copiilor săraci. Ministerul Educaţiei promite caiete şi pixuri, dar nu se ştie când vor fi livrate

 |  15:41
Inspectoratele şcolare şi-au bătut joc de banii pentru rechizitele copiilor săraci. Ministerul Educaţiei promite caiete şi pixuri, dar nu se ştie când vor fi livrate
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) asigurăcă toţi elevii nevoiaşi vor primi, anul acesta, rechizitele gratuite de lastat, dar nu se ştie până la ce dată. MECTS a fost nevoit să aloce o nouă sumăde bani din bugetul pe 2011 pentru a achiziţiona rechizitele ce trebuiau săajungă în şcoli încă de anul trecut, deoarece inspectoratele şcolare au datbanii de la Guvern unor firme ce nu au mai furnizat caietele şi pixurile pentruelevi. Între timp, reprezentanţii Ministerului Educaţieei se laudă cu pachetelecare au ajuns doar cu patru luni întârziere la copiii săraci.

După ce ziarul “Puterea” a dezvăluit că mii deelevi, care provin din familii defavorizate, nu au primit nici până la aceastădată rechizitele gratuite promise de Guvern, iar în multe unităţi şcolare pacheteleau ajuns abia în al doilea semestru al anului şcolar 2010–2011, reprezentanţiiMinisterului Educaţiei, Cercetării Tineretului şi Sportului (MECTS) auverificat situaţia din teritoriu. Astfel, în cazul judeţului Bistriţa-Năsăud,unde sunt cei mai mulţi copii fără caiete şi pixuri, MECTS a fost nevoit săaloce o nouă sumă de bani pentru pachetele cu rechizite, după ce inspectoratulşcolar din localitate a încredinţat banii unei firme ce nu a putut livramaterialele. “Din informaţiile pe carele avem de la domnul inspector de la Bistriţa-Năsăud, în luna august s-apublicat invitaţia la licitaţie, a fost desemnat un câştigător, s-a încheiat uncontract în data de 16.09.2010 pentru distribuirea a 17.989 de pachete derechizite, dar până în data de 11.10.2010, firma câştigătoare nu a livrat nici unpachet. ISJ a informat că, dacă nu va fi respectat termenul din contract, vorfi aplicate sancţiuni de întrâziere. Primul transport de rechizite esterealizat de firmă pe data de 05.11.2010, cu un număr de peste 7.300 de pachete,reprezentând 41% din cantitatea necesară. Firma a solicitat reziliereacontractului pentru că s-a văzut în imposibilitatea de a livra materialele”, ne-au explicat reprezentanţii MECTS. Ministerul Educaţiei asigură că toţi elevii săraci din Bistriţa vor primirechizitele în acest an, dar nu se ştie exact când. “Domnul inspector a discutat cu ministerul, mai exact cucei de la buget-finanţe şi au ajuns la un acord, cum că pe bugetul de anulacesta, restul de rechizite vor fi acordate. Nu pot spune exact până când”, ne-au mai spus reprezentanţii MECTS.

MECTS: Legislaţia întârzie pachetele

Surpriză sau nu, datele colectate de reprezentanţiiMinisterului Educaţiei arată că rechizitele au ajuns mai repede la elevi decâtau mărturisit părinţii, dascălii sau inspectorii şcolari reporterilor noştri.În cazul judeţului Sibiu, datele diferă, chiar dacă sursa care oferăinformaţiile este aceeaşi, Inspectoratul Şcolar Judeţean. Ministerul a primitde la ISJ informaţii conform cărora ultimele pachete au fost livrate launităţile şcolare încă de pe data de 29.09.2010, cu toate că inspectorulgeneral mărturisea pentru ziarul nostru că abia săptămâna trecută au ajunstoate rechizitele la elevii nevoiaşi.

Chiar dacă luăm în considerare datele oferite deMinisterul Educaţiei, în unele judeţe, ca de exemplu Dâmboviţa, rechizitele totau ajuns cu patru luni întârziere. “Procedurile privind achiziţionarea de rechizite au demarat în luna august2010. Au fost contestaţii care au fost rezolvate, astfel încât reluareaprocedurilor de achiziţie a avut loc pe 17 noiembrie. Contractul a fost adjudecatşi încheiat în data de 6 decembrie. Rechizitele au fost distribuite în toateşcolile din judeţ până la data de 28 decembrie 2010. Rechizitele au fostrepartizate elevilor, sub semnătură în primele două săptămâni ale luniiianuarie 2011”, potrivit datelor oferiteMECTS de către Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa. Totuşi, cadredidactice au declarat pentru ziarul “Puterea” că elevii de la Şcoala nr. 9 “GrigoreAlexandrescu” şi cei de la Şcoala nr. 3 din Târgovişte au primit toaterechizitele abia acum două săptămâni. Ministerul Educaţiei se laudă însă că aredatele “sub semnătură” de la inspectoratul şcolar. Oricare ar fi realitatea,elevii au stat cel puţin un semestru fără caiete şi instrumente de scris.

Cei de la Ministerul Educaţiei dau vina pe birocraţiepentru pachetele care nu au ajuns la timp în unităţile de învăţământ. “Sunt proceduri care trebuie respectate şi chiar de dragulcopiilor, nu avem cu să nu le respectăm. Dacă inspectoratul porneşteprocedurile, repectând termenii legali şi trimite la şcoli, dar este oîntârziere datorată acestora, nu văd ce vină are ministerul”, ne-a mai explicat un reprezentant al MECTS.

Ministerul Educaţieie a alocat, în 2010, aproximativ 20de milioane de lei (circa 5 milioane de euro) pentru rechizite destinateelevilor care provin din familii defavorizate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-06-15Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală