2019-02-16 05:29


Inspectorii de muncă vor avea dreptul permanent de a intra în sediul unei firme

 |  15:43

Inspectorii de muncă vor avea dreptul permanent de a intraîn sediul unei firme pentru a verifica acte şi vor putea dispune retragereaautorizaţiei de funcţionare, cu suspendarea directă a activităţii, dacădescoperă încălcări flagrante ale legii, a declarat, marţi, ministrul Muncii,Ioan Botiş.

El a precizat, într-o conferinţă de presă susţinută laGuvern, că noile atribuţii ale inspectorilor de muncă au fost stabilite în şedinţade marţi a Executivului. "Prin modificările pe care le-am propus, întărimrolul şi atributul inspectorilor de muncă, practic sunt articole care prevădposibilitatea de a intra permanent la sediul angajatorului şi de a verificaactele pe care acesta le deţine. Sunt unele noutăţi pe care le-am introdus,precum suspendarea directă a activităţii în cazul în care se constată oîncălcare flagrantă a legii. De asemenea, inspectorii de muncă au posibilitateade a dispune retragerea autorizaţiei de funcţionare, pot să aplice semnedistinctive cu valoare de sigiliu, în virtutea autorităţii de stat cu care esteinvestit pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor deserviciu", a spus Botiş, citat de Mediafax.

Inspectorii de muncă vor aveatotodată dreptul să preleveze mostre de produse, materiale ori substanţefabricate, utilizate, depozitate şi manipulate, în vederea efectuării deanalize în laboratoare specializate sau în vederea înregistrării de probe.

Potrivit ministrului, în acest an au fost efectuate,prin intermediul Inspecţiei Muncii, un număr de 101.138 acţiuni de control,dintre care 79.541 pentru munca la negru. În urma acestor verificări, 51.145 deangajatori au fost amendaţi, dintre care 8.418 patroni pentru muncănedeclarată. Valoarea totală a amenzilor aplicate s-a ridicat la 64.534.975lei, din care 44.742.500 lei pentru munca la negru. Au fost depistate peste15.000 de persoane fără forme legale de muncă.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-07-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...