2016-12-05 16:46

SOCIAL


Insulă pietonală în Piaţa Universităţii

 |  13:23

O echipă de arhitecţi italieni a fost declarată câştigătoarea concursului pentru amenajarea Pieţei Universităţii. Proiectul propus de italieni va costa aproximativ 500.000 euro. 35 de proiecte au fost jurizate în concurs, după ce 4 au fost descalificate, iar 13 respinse, potrivit B365.ro. În final, Comisia de Arhitecţi care a jurizat concursul a ales proiectul realizat de arhitecţii Ambra Fabi, Simona Dirvariu, Carole Lenoble.

Cei trei se vor ocupa de amenajarea spaţiului de deasupra parcării subterane de la Universitate, după finalizarea lucrărilor de către primărie. “Soluţia propune o piaţă unitară în centrul căreia e proiectată o insulă exclusiv pietonală, înconjurată de spaţii care oferă posibilitatea circulaţiei carosabile. Această insulă este delimitată de o serie de corpuri de iluminat, iar în interiorul acesteia sunt amplasate cele patru statui. Astfel, se dă o importanţă maximă statuilor, subliniind memoria locului. Juriul a remarcat faptul că a fost singurul proiect prezent în concurs care, cu amenajări elegante, fără emfază, oferă o amprentă clară a contemporaneităţii, nesubordonată volumetriei de ansamblu a sfârşitului de secol XIX. Juriul a remarcat forţa ideii, simplitatea şi economicitatea realizării, care permit realizarea imediată, dar şi posibilitatea unor adaptări ulterioare la necesităţi care pot apărea în viitor. Iluminarea propusă este corespunzătoare, mobilierul urban este neostentativ, nu este opresiv prin număr şi concepţie”, se precizează în raportul juriului concursului.

Echipa câştigătoare a primit şi câteva recomandări din partea juriului. Astfel, comisia a propus arhitecţilor italieni să suplimenteze elementele vegetale “în special prin vegetaţie înaltă, cu precădere în vecinătatea Palatului Şuţu, în concordanţă cu plantaţia din curtea palatului”. De asemenea, juriul a recomandat şi “studierea materialului de pavare a insulei cu statui, care să asigure preţiozitatea spaţiului”.

Lucrările, în primăvară

În evaluarea proiectelor, juriul a luat în considerare compatibilitatea noilor intervenţii (inclusiv vegetaţia) cu geometria majoră a pieţei şi cu cadrul ei arhitectural, punerea în valoare a ansamblului de statui, rezolvarea arhitecturală contemporană a funcţiunilor obligatorii ale spaţiului public (funcţiune socială, funcţiune ludică, funcţiuni culturale şi funcţiuni de relaxare), crearea unui spaţiu pietonal coerent şi atractiv prin elementele de mobilier urban, iluminare şi plantaţii sau raţionalitate economică, proiectul trebuind să se încadreze în suma de 500.000 euro. Lucrările de amenajare a Pieţei Universităţii vor începe în primăvara anului viitor.

420 de locuri de parcare

Parcarea subterană de la Universitate va fi inaugurată în primăvara anului viitor. Faţă de proiectul iniţial, numărul locurilor de parcare a fost majorat cu încă 40. Astfel, parcarea va avea trei nivele şi va asigura 420 de locuri pentru autoturisme şi 21 pentru motociclete. În proiectul iniţial erau prevăzute doar 380 de locuri. Lucrarea este realizată în parteneriat public-privat. Perioada de concesiune este de 34 de ani, timp în care Primăria va încasa de la firmă o redevenţă anuală ce va varia în funcţie de veniturile încasate. Astfel, redevenţa este între 4 şi 50% din venitul încasat anual de firmă. 4% pentru încasări anuale mai mici de 470.000 de euro şi 50% pentru încasări mai mari sau egale cu 1.700.000 de euro. Bucureştenii vor trebui să plătească un tarif de 0,36 euro pe oră pentru un loc în parcarea de la Universitate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-08-24



Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site

ANDA ELENA
08 Noi 2011

De ce se dau lucrari la straini si nu la romani??

Adauga un comentariu

Random image