2018-12-12 00:35


INTERVIU. Julia Zorkoczy: Respectarea legii nu este în „interesul naţional” la Primăria Capitalei

 |  18:37
INTERVIU. Julia Zorkoczy: Respectarea legii nu este în „interesul naţional” la Primăria Capitalei
P24

De profesie avocat, Julia Zorkoczy este la primul mandat de consilier general. Ea a intrat pe lista aleşilor locali din partea PP-DD, fiind colegă de partid cu actualul primar general interimar Ştefănel Marin. Julia Zorkoczy critică actuala administraţie a Capitalei, susţinând că nu există diferenţe faţă de administraţia lui Oprescu. Mai mult, consilierul spune că nimeni nu doreşte în acest moment să îşi asume consecinţele redresării celor două regii, iar Primăria Capitalei este căpuşată încă de interese de grup.

Există dovezi  ale unei stări infracţionale în Primăria Generală

PUTEREA: Cum apreciaţi administraţia publică în mandatul lui Ştefănel Marin, actualul primar general interimar?

Julia Zorkoczy: Este greu de apreciat activitatea unui primar general al Capitalei după mai puţin de două luni de activitate. Administrarea municipiului Bucureşti este extrem de complicată, având în vedere faptul că vorbim despre o populaţie de aproape 2 milioane de locuitori (10% din populaţia ţării) şi un buget anual de aproximativ patru miliarde de lei. Mai ales în situaţia în care avem un primar general urmărit penal pentru fapte de corupţie (luare de mită, spălare de bani, constituire de grup infracţional organizat) şi există dovezi  certe ale unei stări infracţionale în structurile Primăriei Generale, unde mai mulţi directori şi angajaţi din structurile primăriei sunt în acest moment urmăriţi penal. Dar pot spune, fără nici o urmă de îndoială, că sunt dezamagită de activitatea de până acum a  primarului general interimar. La scurtă vreme după ce a fost ales, domnul Ştefănel Marin ne povestea care sunt priorităţile pe care le are în scurtul său mandat. Ne anunţa că va demara un audit complex la nivelul tuturor instituţiilor aflate în subordinea primăriei şi a Consiliului General şi că va transparentiza actul administrativ „prin publicarea contractelor de achiziţii publice, aplicarea riguroasă a transparenţei decizionale şi implicarea societăţii civile în procesul de luare a deciziilor”. Din nefericire, se pare că intenţiile lui au fost doar declaraţii care să sune bine pentru presă. 

Care sunt promisiunile pe care nu şi le-a respectat primarul?

Un exemplu este hotărârea adoptată de CGMB în data de 30.09.2015 prin care s-a aprobat achiziţionarea de servicii de audit extern de către municipalitate pentru Primăria Municipiului Bucureşti, instituţiile publice de interes local şi regiile autonome. Deocamdată este linişte totală. A trecut o lună şi primarul interimar nu a trimis nici o informare cu privire la demararea procedurii de auditare, de fapt nu s-a primit nici o informare cu privire la întreaga lui activitate.  Nici către CGMB, nici către societatea civilă, nici măcar către media. Nu pentru că aşa cere legea, ci pentru că aşa a promis.  Pe site-ul oficial al Primăriei Capitalei, în perioada mandatului noului primar, au fost publicate trei dispoziţii. Lucru care poate însemna două lucruri: fie primarul interimar nu face mai nimic, fie transparenţa despre care ne vorbeşte în toate ieşirile publice este doar o poveste de adormit bucureştenii. A promis de asemenea că va publica toate contractele de achiziţii publice încheiate de Primăria Capitalei şi de instituţiile subordonate. Vă invit să le căutaţi. Eu nu am reuşit să le găsesc! Meniul mare şi galben postat pe prima pagină a site-ului este nefuncţional. Totodată, comunicarea instituţională dintre primar şi consiliu a rămas, în continuare aceeaşi, ca în mandatul primarului suspendat, adică inexistentă. Ne vedem doar la şedinţele de consiliu, proiectele de hotărâre ni se comunică, în continuare înainte de şedinţă, chiar dacă există dispoziţii legale care vorbesc de comunicarea acestora imediat după ce au fost depuse sau înregistrate, pentru a avea timpul necesar să studiem proiectele şi să propunem amendamente la ele. De asemenea, primarul refuză, la fel ca  predecesorul său, să introducă pe ordinea de zi proiectele propuse de consilierii generali, chiar dacă acestea îndeplinesc toate condiţiile legale şi sunt utile bucureştenilor.  Din nou, nici o noutate…

Actuala majoritate nu vrea să-şi asume redresarea regiilor locale

Va fi în stare primarul să scoată din colaps RADET şi RATB?

Nu! Pentru că nici nu se doreşte. Peste câteva luni avem alegeri şi tot ce îşi doresc primarul general interimar şi actuala majoritate, constituită în jurul PNL, este ca ambele regii să nu intre în colaps până atunci. Redresarea RADET-ului şi a RATB-ului nu se poate face decât cu asumarea unor consecinţe pe care, după câte se vede, nimeni nu vrea să şi le asume în an preelectoral. Dar lucrurile nu vor mai putea fi tărăgănate prea mult, dacă vrem să nu rămânem fără apă caldă, căldură şi transport public. Viitoarea administraţie va trebui să „taie pisica” şi să ia deciziile care să ducă la salvarea RADET şi RATB. Să le restructureze, să le optimizeze serviciile şi să elimine toate sursele de căpuşare.

Ce ar trebui să se întâmple ca lucrurile să intre în normalitate la PMB?

Este foarte simplu! Normalitatea ar începe din momentul în care ar începe respectarea dispoziţiilor legale. Atât de către primar şi aparatul tehnic al primăriei, cât şi de o parte a consilierilor. Încă din anul 2012 - când mi-am început activitatea de consilier - am constatat numeroase încălcări ale dispoziţiilor legale care reglementează administraţia publică locală. Încălcări care s-au împământenit atât de bine încât au devenit un fel de „reguli” nescrise, dar cunoscute şi respectate de toată lumea.  Deseori sunt ascunse sub sintagme „aşa vrea primarul” sau „aşa vrea majoritatea”. Numeroasele plângeri şi sesizări pe care le-am formulat în decursul timpului, chiar şi plângeri în instanţă, nu au reuşit să schimbe mare lucru. Primarul interimar are posibilitatea să ceară şi să impună respectarea legii. Se pare însă că respectarea legii nu este în „interesul naţional”.

Amendamente la buget iraţionale

Cum apreciaţi amendamentele făcute la rectificarea bugetară şi mai ales maniera în care au fost făcute?

INTERVIU. Julia Zorkoczy: Respectarea legii nu este în „interesul naţional” la Primăria Capitalei
zoom
Întreaga procedură de adoptare a proiectului de rectificare bugetară a fost făcută în pripă şi netransparent.  Proiectul de hotărâre propus de primarul interimar ne-a fost comunicat cu câteva zile înainte de şedinţă, fără nici o dezbatere, fără nici o discuţie sau explicaţie. Din punctul meu de vedere, nu poţi cere unor consilieri, dintre care mulţi nu au specializare economică, să voteze o rectificare a unui buget de aproximativ un miliard de euro fără să dai nişte explicaţii pertinente. Nu s-a organizat o minimă dezbatere, o şedinţă de lucru în care să se explice strategia. De ce vrei să  iei dintr-o parte şi să pui în altă parte? Din punctul meu de vedere, nici amendamentele făcute de o parte dintre colegii consilieri, unele adoptate, nu sunt în regulă. Nu poţi veni  cu amendamente pe o rectificare bugetară pe care nu ai făcut-o tu, în ziua şedinţei, fără să le fi comunicat cuiva în prealabil, fără o consultare minimală cu cei care au elaborat proiectul. Fără să ai în spate o expunere de motive sau să explici măcar motivele pentru care vrei să faci amendamentul. Vorbim de sume imense, vorbim de soarta bucureştenilor. Din nefericire, se pare că în continuare administrarea municipiului Bucureşti este guvernată de interesele politice ale partidelor reprezentate în consiliu şi nu de interesele bucureştenilor cum ar fi normal şi cum ne-a promis primarul interimar imediat după învestire.   Acestea sunt motivele pentru care am votat împotriva proiectului de rectificare bugetară.

Mai candidaţi pentru CGMB?

Sincer, mi-aş dori încă un mandat, având în vedere experienţa pe care am acumulat-o în cei trei ani de când sunt consilier. Fac parte dintr-un partid tânăr şi dinamic, Partidul Naţional Democrat, la a cărui construcţie am participat de la început şi cred că suntem pe cale să convingem bucureştenii că echipa noastră, în frunte cu avocatul Daniel Fenechiu, care va candida la Primăria Generală, merită să-i reprezinte în viitorul mandat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-03

TAGURI: julia zorkoczy, consilier general, primaria capitalei
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ATENT
03 Noi 2015

bravo. vad ca mai sunt oameni in consiliul ala, nu numai javre psd-iste
Random imageUltimele stiri


loading...