2019-02-24 01:09


Inundații în Bistrița după topirea zăpezii

 |  17:27
Inundații în Bistrița după topirea zăpezii

Râul Someș și afluenții săi, râurile Rebra și râul Sălăuța creează probleme sătenilor și autorităților locale după ce blocuri întregi de gheață au pornit la vale în urma topirii zăpezii și au blocat albia râului, transmite Mediafax.

Mai multe echipaje pirotehnice, pompierii din întreg județul și autoritățile locale încearcă să elimine apa din curțile și terenurile agricole ale localnicilor de pe Valea Someșului și de pe Valea Sălăuței.Pirotehniștii acționează în comuna Rebra, unde apa care a ieșit din matcă a împins gheața în grădinile și curțile a 16 imobile din localitate, blocând totodată și drumul județean.

“Echipajul pirotehnic acționează pe râul Rebra unde s-a format un zăpor care se întinde pe o distanță de 800 de metri. Pompierii de la Secția Năsăud intervin și ei pentru evacuarea apei cu ajutorul motopompelor. În această zonă au fost inundate 16 gospodării, curtea școlii din localitate, două terenuri de sport și un parc”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, plutonier major Marius Rus.

Mai multe drumuri județene au fost și ele afectate de blocurile de gheață care s-au revărsat în șosea, însă primăriile au reușit să intervină cu utilajele proprii și să deblocheze accesul auto.

În continuare există probleme pe Drumul Național 17, între localitățile Ilva Mică și orașul Sângeorz-Băi, care a fost inundat sâmbătă dimineață și se circulă alternativ pe o bandă, dar și în zona localității Maieru, unde Centrul Infotrafic al Inspectoratului General al Poliției Române anunță că traficul rutier se desfășoară îngreunat, în urma revărsării râului Someș.

În această zonă autoritățile județene au cerut și intervenția armatei pentru a ajuta în caz de nevoie sătenii și angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență să deblocheze albia râului.

“Situația este foarte gravă. Avem un pod de gheață de peste 2 kilometri, Someșul fiind blocat total la ieșire din localitatea Maieru. Există o locuință izolată, până acum nu avem case, însă plouă întruna și riscul crește de la ora la alta. Nu știm ce se va întâmpla după ce podul de gheață își va da drumul, în aval de localitate. Au venit la fața locului autoritățile județene, prefectul, președintele CJ și șeful Inspectoratul pentru Situații de Urgență și urmează să ajungă aici și echipajul pirotehnic pentru a începe să detoneze podul de gheață”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, viceprimarul comunei Maieru, Vasile Deac.

O situație deosebită a fost înregistrată și în localitatea Cociu, unde o mirohidrocentrală, abia finalizată, a fost distrusă de ghețurile împinse de apele râului Someș, unul dintre autoturismele companiei fiind și el înghițit de ape.

În total, peste 50 de gospodării din Telcișor, Zagra, Parva, Rebra și Valea Mare au fost inundate.

Bistrița-Năsăud este în sub avertizare cod portocaliu de inundații până duminică la ora 16.00, emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-02-04

TAGURI: somes, bistrita, inundatii, zapada
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...