2017-01-24 05:08


Învaţă să meargă la 8 ani

 |  21:00
Învaţă să meargă la 8 ani

Prof. dr. Gheorghe Burnei, şeful Secţiei de chirurgie şi ortopedie infantilăde la Spitalul „Marie Curie”, salvează zilnic vieţile micuţilor cu probleme. Miruna, o fetiţă de 8 ani, este unul dintre cazurile „de suflet” ale doctorului Burnei.

Miruna suferă de plurimalformaţii: scolioză congenitală, luxaţie de şold, picior deformat complex bilateral. După mai multe intervenţii operatorii pe care le-a suportat până la această vârstă fragedă, acum a reuşit performanţa de a merge. Cu greu se deplasează, cu ajutorul unor orteze, lucru imposibil pentru ea până acum. Deşi alţi copii de vârsta ei aleargă, se joacă şi îşi fac speranţe de viitor, unicul vis al Mirunei este acela de a deveni pe cât posibil un copil normal. Îşi doreşte să meargă la şcoală din nou, pentru că îi place nespus de mult. Acum a intrat în clasa a II-a şi e foarte tristă că a lipsit de la începerea şcolii. Boala gravă de care suferă o ţine la pat încă, dar e optimistă. Dr. Burnei este cel ce i-a redat zâmbetul pe buze şi totodată speranţa unui viitor.

Singura care o veghează zi şi noapte este bunica ei. Unicul sprijin al acestui copil grav bolnav este o bătrână care face tot ce este omeneşte posibil pentru a o ajuta. Ambii părinţi ai Mirunei suferă de schizofrenie, deci sunt în imposibilitatea de a face ceva.

Bunica i-a devenit tutore legal şi o veghează zi şi noapte. „Am avut norocul să ajungem la dl doctor Burnei. Dumnezeu să-i dea sănătate. I-a redat zâmbetul Mirunei şi ne-a oferit o reală speranţă pentru viitor”, spune bătrâna.

De două operaţii mai e nevoie pentru recuperarea Mirunei. Le va suporta pe etape, ca şi pe celelalte, pentru că e un copil puternic, cel puţin asta am văzut în privirea ei. Ca ea, mai sunt extraordinar de multe cazuri, unele cu final fericit, altele nu.

Performanţă cu bani puţini

Doctorii care îşi dedică viaţa pentru ajutorarea acestor copiii sunt practic obstrucţionaţi de sistemul sanitar românesc, bolnav şi el la rândul lui, şi de lipsa de fonduri din spitale. Nu sunt bani pentru dotarea corespunzătoare a sălilor de operaţie. Echipamentele medicale lipsesc cu desăvârşire. „Suntem primii în lume în tratarea ostogenezei imperfecte - o maladie genetică de care suferă copiii cu o structură osoasă deficitară, întrucât nu au suficiente fibre de colagen şi elastină. Din acest spital s-a dat ora exactă în lume în domeniul ortopediei infantile, prin premierele medicale avute. Nu există operaţie din Europa sau SUA pe care noi să nu o putem face. De aceea fondurile şi implicit aparatura corespunzătoare, la nivel european, trebuie să existe şi la noi”, a conchis dr. Burnei

 „Acest caz era sortit decesului”

„E un pacient special pentru mine această fetiţă. Din punct de vedere medical, acest caz era sortit decesului, însă am făcut tot ce era posibil să o punem pe picioare. Şi am reuşit”, spune profesorul Gheorghe Burnei. Medicul profesează de 33 de ani şi are la activ peste 12 mii de intervenţii chirurgicale, fiind o somitate în domeniul ortopediei pediatrice, recunoscut atât pe plan intern, cât şi pe plan internaţional.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-07-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


REBECCA
26 Dec 2011

Mirunica,draga de ea.Am avut ocazia sa o cunosc.Este un copil extraordinar,inteligent,optimist,curajos,puternic si foarte sociabil.Nu se poate sa nu o iubesti,iar pentru bunica,toate respectele.Este o femeie care ar face orice pt Miruna.Cat despre dl profesor,felicitari pt ca ati reusit sa o puneti pe picioare pe Miruna si va multumesc ca m'ati facut si pe mn bn!Dumnezeu sa va binecuvinteze!
Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală