2017-01-22 10:12

SOCIAL


Investiţie de 3,5 milioane de euro. Băncile de organe şi ţesuturi ar putea deveni funcţionale la sfârşitul anului

 |  18:38
Investiţie de 3,5 milioane de euro. Băncile de organe şi ţesuturi ar putea deveni funcţionale la sfârşitul anului

Celepatru bănci de organe şi ţesuturi care ar urma să se înfiinţeze la Bucureşti,Târgu-Mureş, Timişoara şi Iaşi ar putea deveni funcţionale la sfârşitul acestuian sau la începutul anului viitor, a afirmatconsilierul Agenţiei Naţionale de Transplant Andrei Nica.

Potrivit lui Nica finanţarea necesară pentrufinalizarea proiectului estede 3,5 milioane de euro, în care este inclusă şi instruirea personalului.

În prezent, proiectul băncii de organe şiţesuturi de la Târgu-Mureş este în faza întocmirii studiului de fezabilitate,iar din toamnă ar putea începe lucrările de construcţie, a declarat consilierulAgenţiei Naţionale de Transplant. "La Târgu-Mureş, este în curs de a sefinaliza studiul de fezabilitate, după aceea va începe procedura de licitaţii.Sperăm ca la sfârşitul anului sau poate la începutul anului viitor să înfiinţămcele patru bănci, deci şi această bancă", a spus Nica, adăugând că bancade la Târgu-Mureş va deservi şapte judeţe din regiune. Potrivit lui Nica, estevorba despre o bancă de multiţesut, care va include "os, tendon, cornee,valvă cardiacă, piele şi membrană amniotică pentru patologiaoftalmologică". "Încercăm să acumulăm în această bancă toate acesteţesuturi, pentru a fi distribuite în şapte judeţe ale ţării. Ne-am gândit că,poziţia Târgu- Mureşului fiind strategică, să se poată mişca foarte repede înaceastă zonă. Şi atunci totul se va face nu cu elicopter - noi n-avem nevoie deun transport rapid, putem să transportăm la gheaţă, la gheaţă carbonică, nu enici o problemă - şivor fi aduse în această bancă (ţesuturile), aici vor fi procesate în niştelaboratoare speciale, cu aer filtrat, cu flux laminar, deci e o chestiedeosebită, stocate, carantinate. Toate analizele de laborator vor fi făcute înlaboratorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş, pentru că eacreditat de Agenţia Naţională de Transplant. Şi atunci tot screeningul viralfoarte strict de care am nevoie la ţesuturi să poată fi făcut aici şi,bineînţeles, să putem dezvolta, pe viitor, întreg transplantul tisular atâtaici, cât şi în regiune. Bănuiesc că, fiind un centru universitar foarte solid,alături de Cluj, vor putea dezvolta acest transplant os, tendon, cornee, pieleşi aşa mai departe", a spus Nica. El a precizat că, în prezent, suntextrem de cerute ţesuturi de os, cornee şi piele.

Potrivit lui Nica, băncile de organe şiţesuturi vor contribui la rezolvarea unei probleme legate de grefele masive,care la ora actuală se importă. "Deocamdată, din informaţiile pe care leavem la nivelul băncii de ţesut Colentina, osul este cel care este solicitat,pentru că deteriorările de proteze sunt destul de multe, noi am începutartroplastia de mult şi au început să apară şi acele revizii care necesită os.Patologia ligamentară, instabilităţile de genunchi, în special la sportivi, iardacă vom avea posibilitatea să le oferim şi celorlalte persoane, care fac sportde performanţă. Revenind la os - patologia tumorală poate fi făcută, avemspecialişti în România, totul este să avem posibilitatea să le şi oferim acestebănci, care vor da şi acele grefe masive, care la ora actuală sunt aduse dinstrăinătate, dat fiind faptul că nu prea le avem, şi sunt foarte scumpe (preţulporneşte de la 1.000 de euro - n.r.). Un alt ţesut care este solicitat estecorneea, deocamdată încercăm cumva să aducem şi corneele astea în bănci,stocarea lor este limitată, este de scurtă durată, dar foarte repede pleacă înteritoriu, în centre de stat şi în centre private", a precizat el.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-04-18Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image