2018-12-11 02:55


Investitorii din Centrul Vechi se opun închiderii unităţilor publice din imobilele cu risc seismic. Mugur Mihăescu: “Statul loveşte şi fuge! Răspund proştii”

 |  21:01
Investitorii din Centrul Vechi se opun închiderii unităţilor publice din imobilele cu risc seismic. Mugur Mihăescu: “Statul loveşte şi fuge! Răspund proştii”
P24

Promulgarea de către preşedintele Klaus Iohannis a Legii privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente a creat multă nemulţumire printre investitori. Documentul prevede suspendarea activităţilor în clădirile cu risc seismic până la consolidarea imobilelor. Investitorii sunt revoltaţi şi de campaniile de presă care prevestesc închiderea barurilor, teraselor şi a cluburilor din Centrul Vechi al Capitalei. În plus, ei dezvăluie ultima “ispravă” a Guvernului Ponta, înainte de a-şi da demisia, prin care aşezămintele bisericeşti nu mai sunt obligate să aibă autorizaţii de la pompieri.

Investitorii din Centrul Vechi se opun închiderii unităţilor publice din imobilele cu risc seismic. Mugur Mihăescu: “Statul loveşte şi fuge! Răspund proştii”
zoom

Mugur Mihăescu, investitor în Centrul Vechi, a publicat pe pagina sa de socializare ultima lovitură dată de Guvernul Ponta, care favorizează aşezămintele bisericeşti. „Pe data de 3 noiembrie anul acesta, în ultima şedinţă desfăşurată în dimineaţa zilei în care şi-a anuntat demisia, guvernul Ponta anunţa mărirea salariilor bugetarilor cu 10%. Toate bune şi frumoase. Doar că în aceeaşi zi, pe tăcute, Guvernul a dat Hotărârea nr. 915, care prevede scoaterea de sub incidenţa Legii 1.739/2006  toate aşezămintele bisericeşti din România (Legea ISU). Adică, simplu, nicio biserică sau aşezământ de cult de pe teritoriul naţional nu trebuie să mai aibă autorizaţie de la pompieri! După părerea mea, această HG încalcă flagrant tot ce înseamnă legea într-un stat de drept, o lege care se presupune că se aplică la fel pentru toată lumea şi nu face discriminări. Să determinăm guvernul «tehnocrat» să anuleze această lege penibilă”, a scris pe pagina sa de facebook Mugur Mihăescu. Referitor la legea care interzice funcţionarea barurilor, magazinelor, teatrelor, spitalelor sau a şcolilor în clădiri cu risc seismic ridicat, promulgată marţi de preşedintele Klaus Iohannis, Mugur Mihăescu spune că aşteaptă normele de aplicare a legii.

Prevederile legii

Legea a fost votată pe 26 octombrie 2015, a fost promulgată pe 17 noiembrie de Klaus Iohannis şi va intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Afectate de Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente sunt toate spaţiile publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă.  În Bucureşti sunt mii de asemenea imobile, dar aglomeraţia cea mai mare este în centrul oraşului.

“Se interzic organizarea şi desfăşurarea de activităţi permanente şi/sau temporare în spaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) lit. a) şi altele asemenea (Spaţii publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă - spaţiile realizate în scopul desfăşurării de activităţi care implică aglomerări de persoane, precum: săli de spectacol, de expoziţii, de lectură, spaţii pentru comerţ, structuri turistice de cazare şi alimentaţie publică şi prestări de servicii, asistenţă socială şi medicală, administraţie publică şi altele asemenea, indiferent dacă aceste spaţii sunt rezultatul concepţiei iniţiale a construcţiei ori, după caz, al unor amenajări ulterioare), care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenţie realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei existente. Nerespectarea acestei prevederi se sancţionează cu amendă de la 50.000 lei la 70.000 lei, împreună cu măsura interzicerii emiterii autorizaţiilor de funcţionare pentru spaţiul în cauză de către autoritatea administraţiei publice locale competente.”

Lista clădirilor cu bulină roşie din Capitală

Potrivit informaţiilor afişate de Primăria Capitalei, clădirile care prezintă pericol public vor fi închise:

• Cinema Patria – Bdul. Magheru nr. 12-14

• Teatrul Notara – Bdul. Magheru nr. 20

• Cinema Studio – Bdul. Magheru nr. 29

• Cinema Pro - Str. Ion Ghica nr. 3

• Godot Cafe-Teatre - Str. Blănari nr. 14

• Club A - Str. Blănari nr. 14

• Trattoria Buongiorno Centrul Istoric, Club True - Str. Franceză nr. 52

• Club Fire - Str. Gabroveni nr. 12

• Restaurant Argentin, Str. Blănari nr. 9-13. Cladirea de la nr. 11 are bulină roşie.

• 55 Jazz, Explorer's Irish Pub, Quetesh Club - Str. Franceză nr. 9

• City Grill - Str. Lipscani nr. 12

• Berăria Siegfried - Str. Lipscani nr. 29 - 33

• Taverna Racilor, Le Secret Cafe Bar, Exclusive Grilles &Crepes - Smardan nr. 18, colţ cu Str. Sf. Dumitru

• Restaurant Nonna Mia, Siciliani, Passage Club - Calea Victoriei nr. 52, Pasajul Englez

• La Bonne Bouche, Il Peccato, Trattoria Sicilia - Str. Franceză nr. 30

• Restaurant Saray  - Str. Lipscani nr. 21

• Club Bazaar - strada Covaci nr. 10

• Biutiful; Hot Hirls Night Club -  Str. Gabroveni nr. 6-8

Imobilele cu risc seismic din Bucureşti

Primăria Capitalei a identificat 113.863 de imobile cu probleme. “Din întreg fondul construit, cu destinaţie majoritară de locuit, au fost experizate 2.523 de clădiri şi s-a constatat că 186 de imobile se înscriu în categoria risc 1 - pericol public, din care majoritatea, peste 92% au fost construite înainte de 1940. Dintre acestea, 85 de clădiri au peste 5 etaje (44,7%), 46 de clădiri au peste 8 etaje (24%), 59 au sub 4 etaje (31,05). Cele mai multe imobile sunt în sectoarele 1, 2 şi 3. În ultimii 10 ani, au fost consolidate doar 42 de clădiri din clasa I de risc seismic. 19 au fost consolidate în programul de consolidări a Primăriei Capitalei şi  restul direct de către proprietari”, spun reprezentanţii municipalităţii.

În curs de consolidare sunt Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Ion Creangă, Casa Cesianu, Muzeul Minovici, Observatorul Astronomic şi Arcul de Triumf.

Opinia investitorilor

Este de notorietate faptul că cele mai multe clădiri în care funcţionează baruri, cluburi şi terase din Centrul Vechi al oraşului aparţin unor oameni de afaceri. Altele, mai ales cele care sunt într-o stare avansată de degadare, sunt încă în litigiu sau în curs de retrocedare. Mugur Mihăescu este reprezentatul Asociaţiei Investitorilor din Centrul Vechi. El susţine că a consolidat pe banii lui clădirea în care şi-a deschis afacerea şi are contract de închiriere pentru 20 de ani. “Legea este bună. Problema este că noul Guvern ar trebui să prevadă în Normele de aplicare o perioadă de un an şi jumătate sau doi ani, în care oamenii să aibă posibilitatea să intre în legalitate. Consolidarea clădirii nu înseamnă neapărat şi închiderea afacerii. Suspendarea activităţii nu este normală şi nici o lege nu trebuie să interzică ceva, mai ales că timp de 27 de ani statul nu a făcut nimic în acest sens. Oamenii nu mai pierdeau bani, aşa cum e posibil să se întâmple acum. Statul ar trebui să ofere despăgubiri şi să dea banii înapoi celor obligaţi să închidă. Sigur, totul pe bază de acte. Statul dă lovitura şi fuge. Răspund proştii. Trebuie să fie o lege pentru toată lumea, altfel devine discriminatorie. Nu sunt de acord nici cu campania presei care spune că se închide Centrul Vechi. Doar 5, maxim 10 locaţii din Centrul Vechi sunt cu bulină roşie din peste 100 de unităţi. Din 2009 până acum s-au consolidat foarte multe imobile. Sunt şi unele care nu s-au consolidat, dar nu trebuie dat cu pumnul. Nu există nici o lege antiseismică. Nu este fair play ce se întâmplă”, a comentat pentru PUTEREA Mugur Mihăescu.

Afaceriştii din Centrul Vechi

Potrivit riseproject.ro, sinergiile lui Sergiu Diacomatu, fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, acuzat în dosarul retrocedărilor, s-au împletit cu cele ale lui Mugur Mihăescu. Amândoi împart afacerea de la Clubul “The Tube” din str. Lipscani, într-un imobil carea aparţine lui Alin Cocoş, căruia îi plătesc o chirie lunară de 7.500 de euro. Mihăescu mai deţine Pub-ul St. Patrick din str. Smârdan şi o cotă din Magazinul Muzica.

Eleonor Mandreş, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a găzduit în casa sa din str. Smârdan firma care operează Clubul “The Bankers”, care este executată silit de Fisc pentru datorii de circa 10.000 de euro.

Edmond Tălmăcean deține clubul – restaurant „La Bonita” din strada Șelari. El susţine că doar clădirea unde funcţionează clubul îi aparţine. El a mai controlat și lanțul de restaurante Ancuța, intrat în incapacitate de plată în 2013, cu datorii de 580 de mii lei, din care 25% sunt restanțe la stat.

George Ghițuran este unul din cei patru asociați ai localului “Revenge”, firmă radiată anul acesta. Ghițuran și alți doi parteneri ai săi din Revenge mai sunt și patronii Pub-urilor Oktoberfest din Centrul Vechi. El se laudă şi cu alte afaceri în care are parteneri ca Niro Grup, controlată de afaceristul Dumitru Nicu „Niro”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-18

Documente:

TAGURI: centru, vechi, lege, risc, seismic, imobile, mugur mihaescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


FLORINS
22 Noi 2015

'Statul dă lovitura şi fuge. Răspund proştii.' Mai Garcea, in emisiunile de la PROTV, nu aveai rol de politist prost?
HAZNAUA COMUNA
22 Noi 2015

Ba Bagabontilor Patroni mai si bagati bani in constructile luate dea moaca . Cind cere-ti 20 lei pe o cafea sau bere , cit dati taxe la stat ?
EU
31 Ian 2016

Cati prosti sunt pe lume si se gasesc sa comenteze pe aici. Bai avortonilor cine va opreste sa investiti 100000 E si sa cereti 20 lei pe o cafea? Cine? Pt ca sunteti niste morti de foame nu stiti decat sa strigati ca trebuie omorati aia care au bagat banii pe investitii si vine statul si le spune ca trebuie sa piarda.
HAZNAUA COMUNA
31 Ian 2016

Adica ei au intrat in spatiu cu hotii , exploateaza localul , ia milioane si vrea pe bani prostilor , sa le refaca imobiile furate .
Random imageUltimele stiri


loading...