2019-01-24 06:36


Investitorii străini dictează modificările la Codul muncii. Ultima rundă de negocieri. Sindicatele şi patronatele resping propunerile lui Botiş

 |  18:39
Investitorii străini dictează modificările la Codul muncii. Ultima rundă de negocieri. Sindicatele şi patronatele resping propunerile lui Botiş

Ministrul muncii, Ioan Botiş, vrea să modifice Codul muncii dupădorinţele investitorilor străini, susţin sindicatele şi patronatele. Confederaţiilesindicale avertizează că nu vor fi niciodată de acord cu propunereaMinisterului Muncii, care este împotriva angajaţilor. Botiş anunţă căMinisterul Muncii va promova propria variantă de modificare a Codului.Sindicatele ameninţă cu proteste şi acţiuni în instanţă.

Sindicatele şi patronatele avertizează că vor acţionaîn instanţă şi vor organiza proteste dacă Executivul îşi va asuma răspundereape proiectul Codului muncii, gândit în unanimitate de ministerul condus de IoanBotiş. Potrivit reprezentanţilor sindicatelor, ministerul de resort vrea sămodifice Codul muncii după cererile investitorilor străini. “Nu este de mirare că Ministerul Muncii vrea să promoveze modificările laCodul muncii fără acceptul sindicatelor. A devenit o obişnuinţă pentru Guvernsă promoveze ce legi vrea. Trăim într-un stat dictatorial. Mai toatemodificările aduse Codului muncii sunt împotriva angajaţilor: nu va mai exista contract de muncă pe perioadănedeterminată şi, astfel, orice patron poate da oamenii afară oricând, subpretextul crizei economice; nu vor mai exista preavize; se doreşte mărirea programului de lucru, cu ore suplimentare neplătite. Înplus, se măreşte perioada de probă. Oricum, şi până acum, această perioadă afost folosită de anagajator pentru a economisi bani. Erau aduse zece persoaneîn practică, ţinuţi două luni şi înlocuite cu altele”, ne-a declarat secretarul general al Confederaţiei Naţionalea Sindicatelor Libere din România (CSLR) Frăţia, Ioan Homoş. Acesta susţine că sindicatele nu vorfi niciodată de acord cu modificările Codului muncii, pentru care insistă Botişşi compania. “Nu vom fi niciodată deacord cu măsurile dorite de Ministerul Muncii. Dacă îşi vor asuma răspundereape Codul muncii, vom acţiona în instanţă şi vom organiza şi proteste. Nicipatronatele nu sunt de acord cu prevederile noului proiect al Codului muncii.Ministerul insistă pentru Codul muncii gândit în unanimitate de asociaţiileinvestitorilor americani”, ne-a mai spussecretarul general al CNSLR Frăţia.

Nici Confederaţia Sindicatelor Democratice din România(CSDR) nu va accepta noua formă a Codului muncii, gândită de Botiş. “Este un proiect gândit clar împotriva oamenilor. După cecă lucrezi, mai vrei şi bani? Culmea este că patronatele din România nu sunt de acordcu aceste măsuri. Domnul Botiş a discutat modificarea Codului muncii cuinvestitorii străini şi a pus proiectul pe site-ul ministerului. Guvernul esteîmpotriva propriilor cetăţeni. Nu putem accepta o astfel de măsură. Să şi-oasume Botiş, Boc şi ceilalţi. Ei să fie traşi la răspundere. Eu nu văd de cetrebuie modificat Codul muncii. Ar trebui să aplicăm legislaţia europeană îndomeniu”, ne-a declaratpreşedintele CSDR, Iacob Baciu.

Am tăcut destul

Dacă au ajuns la un acord privind Legea sindicatelor, ceaa patronatelor şi cea a negocierii colective, partenerii sociali exclud oînţelegere cu ministrul Ioan Botiş cu privire la modificarea Codului muncii, înforma actuală a proiectului. “S-a ajuns la un consens privind Legea sindicatelor, Legea patronatelor şiLegea negocierii colective. Nu putem accepta modificările la Codul munciipentru care insistă ministerul. Există o legislaţie care obligă statul să ţinăcont de părerile partenerilor sociali. Sindicatele sunt reprezentanţiisocietăţii civile. Dacă Ministerul Muncii va promova această lege fără a ţinecont de propunerile noastre, vom acţiona în instanţă. Am tăcut prea mult”, ne-a declarat preşedintele Confederaţiei SindicaleNaţionale Meridian, Ion Popescu.

Ministrul muncii, Ioan Botiş, a declarat că în situaţiaîn care ministerul nu va ajunge la un acord cu patronatele şi sindicateleastfel ca până în 21 ianuarie să existe o variantă finală a Codului muncii,MMFPS îşi va asuma o formă de proiect pe care o va prezenta în Guvern."Până în 21 ianuarie, Codul muncii este postat pe site-ul MinisteruluiMuncii şi este în consultare. În acelaşi timp, avem o comisie tripartităformată din reprezentanţii sindicatelor, ai patronatelor şi ai Guvernului.Această comisie are chiar astăzi (vineri - n.r.) o întâlnire, de la ora 10.00.Am avut o convenţie ca, în fiecare zi, începând cu ora 10.00, echipele tehnicesă se întrunească şi să discute pe marginea Codului muncii", a spus Botiş,citat de Mediafax. Astăzi este ultima zi de negocieri între Ministerul Munciişi partenerii sociali.

Ce ne rezervă noul Cod al muncii gândit de Guvern:

nu va mai exista contract de muncă pe perioadă nedeterminată; orice patron poate da oamenii afară oricând, sub pretextul crizei economice; nu vor mai exista preavize în caz de concediere; mărirea programului de lucru, cu ore suplimentare neplătite; se măreşte perioada de probă.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-03-19
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...