2019-01-21 00:21


Ion Sandu: Fenomenele meteo extreme se vor intensifica

 |  12:24
Ion Sandu:  Fenomenele  meteo extreme se vor intensifica

În următorii ani, fenomenele meteo extreme, cum ar fi căderea unor cantităţi importante de precipitaţii într-un timp foarte scurt, sau schimbarea bruscă a regimului termic de la o zi la alta, se vor intensifica, a declarat marţi Ion Sandu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

“În ultima lună şi jumătate s-au înregistrat căderi importante de precipitaţii într-un timp foarte scurt, precum şi schimbări bruşte de temperatură de la o zi la alta. Astfel de semnale au apărut încă de acum 20 de ani, însă ele au devenit din ce în ce mai frecvente în ultimii 10 ani, cu o intensificare în ultima lună şi jumătate. Dacă temperaturile medii globale vor continua să crească, ne aşteptăm la o intensificare a acestor fenomene meteo de la an la an”, a afirmat Ion Sandu.

Potrivit  lui Ion Sandu, prognozele pentru acest an arată că în lunile iulie şi august se vor înregistra precipitaţii scăzute, însă nu se poate vorbi neapărat de apariţia fenomenului de secetă în ţara noastră.

“Totul depinde de modul de distribuţie a precipitaţiilor în perioada următoare. Dacă vor fi câteva zile fără ploaie, de pildă zece, iar apoi va ploua, nu ne vom confrunta cu secetă. Dacă, dimpotrivă, vor fi perioade mari fără precipitaţii, iar apoi va ploua foarte mult într-un interval foarte scurt, atunci va apărea seceta. Principalul motiv este că pământul nu poate absorbi rapid apa căzută într-un interval foarte scurt de timp”, a mai spus directorul ANM, Ion Sandu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-09

TAGURI: fenomene, meteo, extrem, intensificat, ani, ion, sandu, ANM
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...