2018-10-18 14:34


IPS Teodosie și Dan Puric, în tandem cu "Haiducii Dobrogei" la Constanța

 |  19:59
IPS Teodosie și Dan Puric, în tandem cu "Haiducii Dobrogei" la Constanța
Marius Florian

Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob ş.c.l., promulgată de Preşedintele României, cunoscută de acum ca Legea 217/2015 sau ca legea „anti-legionară” a stârnit proteste vehemente.

Actul normativ include nereguli grave, în sensul vizării unor personalități acuzate de simpatii fasciste, deși lupta lor a fost antifascistă! Printre acestea, la Constanța, se regăsesc arhitecții Ioan Căpșuneanu sau Ioan Pușchilă. Alături de aceștia se regăsesc și grupul celebrilor „Haiduci ai Dobrogei”, care reprezintă o filă de istorie mai puțin știută a rezistenței comuniste dintre Dunăre și Marea Neagră, iar Gogu Puiu este unul din simbolurile rezistenţei anticomuniste din Dobrogea de la mijlocul veacului trecut, fiul preotului paroh din localitatea Mihail Kogălniceanu.

Arhiepiscopia Tomisului, în colaborare cu Fundația „Ion Gavrilă Ogoranu”, anunță că organizează  simpozionul memorial: „Gogu Puiu și Rezistența anticomunistă din Dobrogea. Repere istorice”.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 23 ianuarie 2016, la Constanța, iar deschiderea  lucrărilor simpozionului va fi oficiată în prezența Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, prin vernisarea unei expoziții de fotografie și documente: „Rezistența anticomunistă din Dobrogea”. Vor mai participa Dan Puric, prof. univ. dr. Marian Cojoc, Lucia Hossu Longhin, producător Memorialul Durerii; Gheorghe Cușa, fost deținut politic; Florin Dobrescu, Fundația Ion Gavrilă Ogoraru și prof. Zoe Rădulescu, fiica lui Gogu Puiu.

Gogu Puiu a organizat focare de rezistenţă în Târguşor, Cheia, Mihail Kogălniceanu, Băltăgeşti, a făcut legături cu nucleele din Cogealac, Sinoe, Lunca, Beidaud, Sarighiol de Deal, Runcu, Râmnic, Vulturu şi a întărit organizaţiile din Viişoara, Cobadin, Cochirleni, Ciocârlia, Medgidia, Gălbiori și Nistoreşti. A fost ucis pe 19 iulie 1950, când, casa fiindu-i asaltată de trupele Securității, și-a utilizat toată muniția și s-a sinucis, aruncându-se pe ultima grenadă ce o purta la şold. Mișcarea de rezistență fondată de el a luptat până spre 1962.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-18

TAGURI: ips teodosie, dan puric, legionari, constanta
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


IOHANNIS E UN BOU!
18 Ian 2016

El și născătorii de legi tâmpite....Dan Puric e un om extraordinar, este OMUL FRUMOS al Ro.care spune ceea ce trebuie s-audă poporul ăsta cretinizat, fără reacții și invitat (din păcate) numai de Paști sau de Crăciun....de ÎPS Teodosie, n-am ce spune = nu-l halesc! Alt idiot...
STIMABILE....
18 Ian 2016

lăsând la o parte anumite gafe, legionarii au fost cei mai români, cei mai patrioți oameni. Punct.
Random imageUltimele stiri


loading...