2017-01-23 06:37


Judecător al Curţii Constituţionale a României: ''Legea privind reforma în domeniul sănătăţii are lacune, reglementări care se contrazic''

 |  16:54
Judecător al Curţii Constituţionale a României: ''Legea privind reforma în domeniul sănătăţii are lacune, reglementări care se contrazic''
Judecătorul Tudorel Toader de la Curtea Constituţională a României adeclarat că legea privind reforma în domeniul sănătăţii are lacune şireglementări care se contrazic, dând ca exemplu plătitorii de asigurări care aucâştiguri din chirii sau drepturi de proprietate intelectuală.

Judecătorul a declarat, în faţa medicilor, juriştilor şi teologilorprezenţi la un seminar de medicină şi teologie care are loc la Bistriţa, călegislaţia medicală a suscitat şi suscită numeroase nemulţumiri. „Legislaţia medicală este extrem dediversificată, consacrată prin legi diferite care cunosc suprapuneri dereglementare. Numai secretul profesional se repetă de vreo şapte ori când esuficient că-l avem o dată în Codul penal. Este o legislaţie care arelacune, are reglementări care se contrazic în cuprinsul aceleiaşi legi. Şi mărefer la Legea 95/2006”, a spus judecătorul, citat de Mediafax. Tudorel Toadera precizat că CC a fost sesizată în legătură cu faptul că unele persoaneplătesc mai mult la fondul asigurărilor de sănătate, iar altele mai puţin, toţibeneficiind însă de aceleaşi servicii. Cel care câştigă salariul minim peeconomie plăteşte 6,5%, iar cel care are două-trei salarii plăteşte 6,5% dinsuma veniturilor, însă are sentimentul de nemulţumire că, de fapt, plăteştemult mai mult, deşi are aceeaşi calitate de pacient. „El consideră că legea e nedreaptă şi se încalcă principiul egalităţiidin Constituţie care spune că la drepturi egale, obligaţii egale. De ceunul să dea mai mult şi altul mai puţin? Răspunsul Curţii, şi în care eu cred,a fost că România e stat social, cu solidaritate socială, toţi trebuie săplătim şi, dacă câştigăm mai mult, trebuie să plătim mai mult fiindcă, în felulacesta, ocrotim sănătatea tuturor la standardele pe care societatea şi lepermite în acest moment”, a declarat el.

Judecătorul a dat şi un exemplu de reglementare neconstituţională,referindu-se la cei care nu sunt angajaţi, dar au câştiguri din închirieri saudrepturi de proprietate intelectuală şi care plătesc 6,5% din ce câştigă, însănu mai puţin de un salariu minim pe economie. El a spus că acest text a fostinterpretat şi în sensul că cine are salariu plăteşte 6,5% din salariu şi cinenu are, dar are chirii, drepturi de proprietate intelectuală, alte asocieriplăteşte un salariu minim pe economie. Potrivit sursei citate, unele case deasigurări de sănătate au luat 6,5% dintr-un salariu minim, iar altele au spuscă aceste persoane trebuie să plătească un salariu. „Cineva a criticat legea şiCC a dat, de dată foarte recentă, o decizie de interpretare spunând că eneconstituţional articolul 257, alineatul 2, litera f, în măsura în care seînţelege prin sintagma «nu mai puţin de un salariu» că trebuie să dai unsalariu. Sensul este 6,5% dintr-un salariu minim pe economie şi nu un salariuminim, fiindcă s-ar putea să dai mai mult decât câştigi şi atunci nu mai arenici o logică”, a declarat judecătorul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-11-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image