2018-11-15 06:56


Judecătorii disperaţi, Guvernul cedează

 |  00:33
Judecătorii disperaţi, Guvernul cedează

Zeci de mii de pensionari au luat cu asalt tribunalele în încercarea de a-şi recupera banii reţinuţi în ultimul an de Casa de Pensii pentru plata CAS.Uniunea Naţională a Judecătorilordin România a cerut Executivului să rezolve cât mai rapid situaţia, însă totul depinde de motivarea suplimentară a Curţii Constituţionale, care ar trebui să vină azi sau miercuri.

În ultimele zile, de la decizia CC, instanţele din mai multe judeţe au fost blocate de pensionari, iar ieri Guvernul a anunţat că a început analiza pentru situaţia ideală pentru rezolvarea problemei privind plata CAS numai pe sume din pensii de peste 740 de lei. Conform ultimelor date, 650 milioane de lei ar reprezenta numai returnarea contribuţiilor achitate în 2012. „S-au făcut grupuri de lucru la nivelul tuturor ministerelor implicate, însă aşteptăm o motivare suplimentară din partea Curţii Constituţionale. Mâine (n.r. - azi) sau miercuri, va veni cu noi lămuriri legate de anunţul făcut săptămâna trecută”, spun oficiali din Ministerul Muncii.

Sătui de numărul uriaş de cereri din ultimele zile, judecătorii au cerut Guvernului să remedieze rapid situaţia deoarece instanţele sunt blocate, iar, în plus, s-ar evita cheltuielile imense care vor fi generate de aceste litigii. Mai mult, peste 100.000 de pensionari au depus cereri la Casele de Pensii pentru a primi înapoi banii reţinuţi în ultimul an.

Până în luna mai, Guvernul este obligat să modifice legislaţia fiscală, astfel ca pensionarilor care au peste 740 de lei să le fie reţinut CAS-ul de 5,5% numai în cuantumul care depăşeşte această sumă. Ministrul muncii, Claudia Boghicevici, a estimat faptul că, cel mai probabil, acest calcul se va aplica odată cu plata pensiilor din luna iunie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-11-10

TAGURI: pensionari, instanta, CASS, pensie, motivare, Curtea- Constitutionala
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...