2018-12-16 13:03


Kinetoterapia, de la A la Z. Terapeutele Broncea Denisa si Iuliana Bot au vorbit pentru PUTEREA despre aceasta metoda de recuperare somato-funcțională, motrică și psihică

 |  14:50
Kinetoterapia, de la A la Z. Terapeutele Broncea Denisa si Iuliana Bot au vorbit pentru PUTEREA despre aceasta metoda de recuperare somato-funcțională, motrică și psihică
Gabriela Dumba

„Kinetoterapia ajuta la dezvoltarea armonioasă a corpului încă din copilărie”, ne-au spus kinetoterapeutele Broncea Denisa si Iuliana Bot, cei mai tineri pacienti ai lor avand doar patru luni. De la deficiențe ale coloanei vertebrale si până la afecţiuni neurologice, chiar tulburări de spectru autist si Sindromul Down, kinetoterapia este o metoda de recuperare foarte eficienta, fara efecte adverse, insa cu beneficii pentru toata viata.

1. Pe scurt, ce este kinetoterapia? Cum funcționează ea?

Denumirea de kinetoterapie vine de la cuvintele greceşti: kinetos = mobil şi therapeia = tratament, reprezentând o formă de terapie prin mişcare. Kinetoterapia are ca scop recuperarea somato-funcțională, motrică și psihică a unui individ ce are de suferit de pe urma unei boli sau traumatism, folosind în principal mișcarea. Recuperarea decurge până în momentul în care capacitatea individului îi poate asigura posibilitatea de muncă sau autoservire, respectiv o viață independenţa economică și/sau socială.

2. Care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate pe care le tratează?

În cadrul Centrului de Recuperare Bucureştii Noi se tratează o gamă largă de afecţiuni, de la deficiențele coloanei vertebrale (cifoza, scolioză, lordoză) și ale membrelor până la afecţiuni neurologice (lombosciatică, hernia de disc, accident vascular cerebral etc.), deficienţe nutriţionale şi tulburări de dezvoltare, problemele emoționale sau de ȋnvǎțare (de exemplu: tulburări de spectru autist, Sindromul Down). Kinetoterapia poate fi utilizată şi că metoda profilactică (tratament de prevenţie) şi are ca scop menţinerea sau creşterea nivelului funcţional pentru a păstra starea optimă de sănătate prin prevenirea apariţiei unor afecţiuni. Ȋn cadrul ședințelor, kinetoterapeutul concepe un program personalizat de exerciții.

3. De regulă, de la ce vârstă încep să fie descoperite aceste probleme? Cine sunt cei mai tineri pacienți?

Încă din primele luni de viață pot fi descoperite deficiențe şi poate fi util un tratament de recuperare.  Kinetoterapia pentru bebeluşi şi copii are ca obiectiv principal asigurarea condiţiilor necesare pentru o dezvoltare normală şi armonioasa a organismului şi prevenirea apariţiei deficienţelor fizice. Masajul pentru bebeluşi ajuta la dezvoltarea echilibrată a copilului, corectează eventualele deficienţe şi îl ajuta pe acesta să doarmă şi să se hrănească mai bine. Cei mai mici pacienţi trataţi de noi au chiar şi 4 luni.

4. Ce se întâmplă dacă ignorăm problemele respective sau le amânăm rezolvarea? Care sunt consecințele pe termen îndelungat?

Afecţiunile netratate la timp se pot agrava, ducând la apariţia unor complicaţii care vor necesita un tratement de recuperare mai îndelungat şi mai costisitor. De asemenea, pot apărea dureri ce pot afecta activitatea cotidiană, iar în unele cazuri fiiind necesare chiar intervenţii chirurgicale.

5. Pe ce tehnici de recuperare se bazează kinetoterapia ?

În cadrul centrului nostru, principalul mijloc de recuperare este chiar mişcarea activă, adică exerciții fizice simple cu sau fără aparate. Aceste exerciţii au la bază mai multe tehnici sau metode:

• Tehnici de facilitare neuromuscolara proprioceptiva (FNP)

• Metoda Kabat

• Metoda Bobath

• Programul Williams

• Terapia Shrott

• Metoda Klapp

În cazul copiilor cu tulburări de dezvoltare, problemele emoționale sau de ȋnvǎțare (de exemplu Tulburări de spectru autist sau Sindromul Down) metodele utilizate au ca scop atât îmbunătăţirea abilitaţilor motrice şi senzoriale, cât şi îmbunătăţirea controlului comportamental.

Terapia prin mişcare îmbunătăţeşte capacitatea de înţelegere şi de răspuns la diferite activităţi, precum şi interacţiune şi stabilire a contactului vizual. Totodată, mişcarea ajuta la diminuarea agresivităţii şi autoagresivitatii, a stereotipilor caracteristice, cât şi a comportamentului hiper sau hipokinetic. Tratamentul de recuperare are următoarele obiective:

• tonifierea musculaturii ;

• îmbunătăţirea mobilităţii articulare şi a coordonării mişcărilor;

• dezvoltarea motricităţii generale, grosiere cât şi a celei fine;

• educarea echilibrului static şi dinamic;

• educarea ritmului şi coordonării mişcărilor;

• orientarea şi organizarea spaţio-temporală;

• conştientizarea corectă a schemei corporale.

În completarea tratamentul de kinetoterapie se foloseşte masajul terapeutic şi masajul de relaxare. Masajul are un rol principal chiar de la începutul programului de recuperare, datorită efectelor favorabile pe care le produce, adică: ameliorare durerilor, tonifierea sau decontracturarea musculaturii şi îmbunătăţirea circulaţiei sanguine şi limfatice.

7. În principiu, de câte ședințe e nevoie pentru a se vedea rezultatele?

Numărul de ședințe depinde de tipul de afecțiune tratată. Tratementul poate dura câteva şedinţe sau un timp mai îndelungat, cum se întâmplă în cazul kinetorapiei de întreţinere pe care pacientul poate să o facă singur la domiciliu cu controale periodice la centru.

8. Care sunt avantajele kinetoterapiei și de ce ar trebui să apelăm la ea?

Kinetoterapia ajuta la dezvoltarea armonioasă a corpului încă din copilărie.

În cazul bebeluşilor contribuie la dezvoltarea mai rapidă a funcţiilor motorii, la menţinerea echilibrului sau la recuperarea deficienţelor. Cu ajutorul exerciţiilor bebeluşul face mai uşor trecerea prin etapele necesare până la dezvoltarea mersului şi realizarea primilor paşi.

Programele pentru copii şi tineri urmăresc atingerea obiectivelor caracteristice vârstei cronologice. Pe lângă rolul de recuperare în cazul afecţiunilor deja existente, kinetoterapia are şi rol preventiv. Copiii şi tinerii din ziua de azi au posturi vicioase din cauza ghiozdanelor prea grele şi orelor petrecute în faţa calculatorului, tabletelor şi a telefoanelor.

În urma kinetoterapiei, adulţii beneficeaza de o creştere a forţei şi rezistenţei musculare, dar şi a mobilităţii articulare prin exerciţii fizice specifice şi masaj.

În cazul vârstnicilor, kinetoterapia are un rol important de menţinere a independenţei ducând astfel la participarea activa în societate.

9. Care sunt cele mai performante aplicații sau metode folosite?

Centrul nostru a fost înfiinţat în ianuarie 2015 şi este dotat cu aparatura nouă şi perfomanta. Aceasta cuprinde o platformă software „MIRA” lansată în decembrie 2014, ce ajută la recuperarea mai rapidă şi dezvoltarea cognitiva prin intermediul unor jocuri video interactive. Folosirea platformei MIRA, pe lângă tratamentul de recuperare obişnuit, motivează pacienţii în timpul recuperării printr-o abordare inovativa şi mai comodă. La nivel naţional fiind mai puţin de 10 cabinete dotate cu această platformă.

Încă de la înfiinţare exista o colaborare cu un chirurg ortoped-posturolog şi un kinetoterapeut din Italia, care o dată la trei luni vin în Bucureşti pentru a oferi consultaţii gratuite în cadrul Centrului de Recuperare Bucureştii Noi. Pe lângă consultaţii, ei se folosesc de tehnici manipulative şi de terapia manuală pentru a iniţia tratamentul de recuperare şi în colaborare cu kinetoterapeuţii centrului concep programul de recuperare care trebuie efectuat. La fiecare vizită evaluează progresul tratamentului dând indicaţii în vederea continuării recuperării. Aici se desfăşoară şi consiliere psihologică, logopedie şi activităţi psihopedagogice. În funcţie de nevoile fiecărui pacient, tratamentul de recuperare prin kinetoterapie poate fi completat cu tratament unul dintre celălalt tratamente creând astfel un program complet şi eficient care abordează nevoile din diferite perspective în vederea atingerii unor obiective comune.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-17

Mai multe imagini:
Kinetoterapia, de la A la Z. Terapeutele Broncea Denisa si Iuliana Bot au vorbit pentru PUTEREA despre aceasta metoda de recuperare somato-funcțională, motrică și psihică
zoom
Kinetoterapia, de la A la Z. Terapeutele Broncea Denisa si Iuliana Bot au vorbit pentru PUTEREA despre aceasta metoda de recuperare somato-funcțională, motrică și psihică
zoom

TAGURI: kinetoterapia, terapeute, broncea denisa, iuliana bot, puterea, sindromul down
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...