2017-01-23 20:48


La şcoală de la vârsta de 6 ani

 |  21:00
La şcoală de la vârsta de 6 ani

Ministerul Educaţiei introduce, din septembrie 2012, clasa pregătitoare, în care prezenţa este obligatorie. Aici vor învăţa copiii care până la 31 august 2012 vor avea şase ani împliniţi sau, în cazuri speciale, cei care vor împlini această vârstă până la 31 decembrie 2012.

Această măsură a fost introdusă de către oficialii MS întrucât România are cea mai bătrână populaţie şcolară la debutul învăţământului obligatoriu din Europa. Înscrierile se vor face conform unui calendar clar stabilit. La fel ca şi în anii trecuţi, înscrierile oficiale vor începe în martie. Părinţii micuţilor vor avea atât libertate pentru alegerea şcolii, cât şi transparenţă privind modul de înscriere în clasa pregătitoare. În ceea ce priveşte pregătirea cadrelor didactice ce vor preda, aceasta va începe din luna mai.

„Este fundamental să dăm cât mai multă libertate părinţilor în alegerea şcolilor şi să asigurăm transparenţa modului de înscriere. Prin procedurile din acest an, exact acest lucru îl înfăptuim: transparenţă şi o implicare cât mai mare a părinţilor asupra viitorului copilului lor. Şcolile vor trebui să intre în competiţie pentru elevi, ceea ce este un lucru benefic, ele vor fi obligate să se deschidă mult mai mult către părinţi”, a declarat ministrul Daniel Funeriu

Vor învăţa jucându-se

În clasa pregătitoare, cei mici vor învăţa prin metode adaptate vârstei, îşi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor şi a literelor. Totodată, vor învăţa să observe mediul înconjurător şi să interacţioneze cu ceilalţi copii şi cu adulţi prin jocuri didactice, activităţi în echipă, activităţi de descoperire. Nu în ultimul rând, copiii vor beneficia de ore special destinate unei pregătiri fizice armonioase.

Fără teste de evaluare

Cei mici nu vor primi teste de evaluare, note sau calificative. Evaluarea copilului se va face la sfârşitul anului şcolar sub forma unui raport scris întocmit de învăţător. Din acest raport părinţii vor putea afla care este gradul dezvoltării fizice şi psiho-intelectuale, a limbajului şi a comunicării, precum şi a dezvoltării capacităţilor de învăţare şi a atitudinilor faţă de învăţare ale copilului, şi are ca rol stabilirea priorităţilor pentru clasa I.

Telverde pentru părinţi

Fiecare judeţ are, începând de astăzi, o linie gratuită Telverde 0 800 816 ABC pentru informaţii referitoare la înscrierea în clasa pregătitoare şi în clasa I din anul şcolar 2012-2013. ABC reprezintă indicativul judeţului, de exemplu pentru Timiş fiind 0 800 816 256, pentru Arad0 800 816 257 şi pentru Bucureşti 0 800 816 021.Linia este deschisă de luni până vineri, între orele 9.00 şi 17.00. La momentul înscrierii, părinţii vor primi, în premieră, un ghid cu tot ceea ce trebuie să ştie pentru şcolarizarea copilului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-04-29

TAGURI: Ministerul-Educatiei, Daniel-Funeriu, Romania, Europa, clasa-pregatitioareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală