2019-05-19 15:47


 |  10:01
Laura Coman, polițista-campioană mondială la tir mândră să lupte pentru culorile României

Laura Coman, polițista-campioană mondială la tir mândră să lupte pentru culorile României

Campioană europeană la tir și dublă caștigătoare de Cupă Mondială, Laura Coman a fost declarată de Uniunea Sportivă a Polițiilor din Europa (USPE) drept cea mai valoroasă sportivă polițistă de pe continent în anul 2017, la nivelul tuturor disciplinelor, nu doar la tir sportiv.

”Este o onoare pentru mine să primesc această distincție. Dincolo de obținerea unor medalii, întotdeauna am ca obiectiv să reprezint cu cinste țara, clubul și Ministerul Afacerilor Interne din România”, a declarat sportiva, la întoarcerea de la Congresul USPE de la Liberec (Cehia), unde a fost aleasă „cea mai valoroasă sportivă polițistă de pe continent în anul 2017”, în noiembrie 2018. Laura spune că în costumul de concurs se simte mai bine decât în cel de poliţist, deşi acesta cântăreşte şase kilograme, iar arma de aer comprimat are 5,3 kilograme.

Unul dintre cei mai buni sportivi romani ai momentului, care nimereşte ţinta cât un vârf de ac de la 10 metri, Laura Coman spune că a ales să practice tirul dintr-o pură întâmplare şi că nu s-a gândit niciodată că va ajunge atât de sus. Şi acum, cu o mulţime de trofee câştigate, în toată lumea, are impresia că trăieşte un vis. „Am început să practic acest sport din întâmplare. Nu eu l-am ales, ci el pe mine. Spun asta pentru că nici nu ştiam că există şi probabil şi acum există persoane care nu ştiu despre existenţa lui”, recunoaşte Laura, actual număr 1 european la tir, puşcă aer comprimat 10m.

Atunci când se întoarce în timp, în momentul în care a făcut cunoştinţă cu tirul, sportiva de 25 de ani îşi aminteşte, inevitabil, o întâmplare despre care nu credea, atunci, că îi va schimba viaţa. În clasa a X-a a primit nota 3 la Sport pentru că s-a jucat volei în pauză, deşi acest lucru era total interzis la Colegiul Economic Virgil Madgearu, acolo unde învaţa Laura. Situaţia dramatică pentru elevul de atunci este percepută acum, de campioana mondială, drept pasul care a adus-o în prezentul glorios.

„Doamna profesoară de Sport, Carmen Niculescu, mi-a zis că o să-i mulţumesc cândva. Atunci nu am înţeles. Dar acum da. Doamna profesoară vă mulţumesc din tot sufletul. Mi-aţi schimbat viaţa!”, spune Laura acum. Cu nota 3 la Sport, copilul de atunci era în stare să facă orice pentru a-şi mări nota, aşa că a răspuns afirmativ atunci când în liceu s-a făcut o selecţie pentru tir, recompensa fiind media 10 la Sport pe al doilea semestru. Ajunsă la poligonul Dinamo, împreună cu alte noua colege, Laura l-a întâlnit pe Dan Staicu de la CSS1 Pajura, cel care i-a şi devenit antrenor pentru doi ani. După primele focuri trase de Laura, antrenorul a rămas uimit de ce a văzut. Laura grupase focurile din prima şi a tras cu o foarte mare uşurinţă. După 2 săptămâni, Laura Coman a intrat în concurs şi a luat medalia de bronz la o etapă de campionat naţional. Au urmat numeroase concursuri şi medalii la nivel naţional.

Deşi iniţial nu a fost fascinată de tir şi i se părea un sport „plictisitor şi banal”, Laura s-a încăpăţânat să rămână în joc, iar medaliile adunate pe bandă rulantă şi aprecierile primite au reuşit să o facă să iubească tirul. „Nu puteam sta nici cinci minute nemişcată, acum pot sta şi patru ore și fiecare foc mă entuziasmează”, spune Laura.

Reuşitele au dus-o la alt nivel, Dinamo a înregimentat-o, iar antrenor i-a devenit Marin Olimpiu.

„Drumul până în ziua de azi nu a fost uşor. A fost plin de bucurii, dezamăgiri, extaz, dorinţe, visuri. Este unul din cele mai frumoase momente atunci când din atâţia sportivi buni te remarci tu şi urci pe podium. În momentul în care ţi se cânta imnul îţi tremură sufletul. Îţi vine să plângi, să râzi, să urli în acelaşi timp. Pentru acest moment ai lua-o de la capăt de mii de ori doar ca să mai poţi să simţi încă o dată aceste trăiri”, a spus Laura, pentru aimx.ro. Despre reţeta succesului în acest sport, Laura Coman spune că „Necesită echilibru din toate punctele de vedere, atât în sala de antrenament, cât şi în viaţa personală. Consider că este un sport individual care se face în echipă. Este un sport care îţi pune la încercare puterea de concentrare, atenţia şi îndemânarea. Pe mine acest sport m-a disciplinat şi mi-a schimbat viaţa.”

Visul Laurei este să ajungă la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, pentru că, în urma acestei calificări, ea ar deveni prima femeie din istorie care realizează acesta performanţă la puşcă. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-12-08
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG