2017-01-21 08:28

SOCIAL


Lăzăroiu pleacă la Bruxelles să negocieze cu oficialii iberici. Spania le pune barieră românilor care vor să plece la muncă

 |  19:13
Lăzăroiu pleacă la Bruxelles să negocieze cu oficialii iberici. Spania le pune barieră românilor care vor să plece la muncă

Spania vrea să restricţioneze piaţa muncii pentru românipeste doar câteva zile, dar autorităţile de la Bucureşti sunt liniştite, afirmândcă nu este decât “o intenţie”, neexistând o propunere oficială înacest sens. Totuşi, ministrul muncii vapleaca astăzi la Bruxelles, unde va discutadespre piaţa muncii cu oficialii europeni.

Spania a anunţat căva restricţiona piaţa muncii pentru români, din cauza şomajuluiaflat în creştere, potrivit unor surse comunitare citate de RFI, postul menţionândcă decizia va fi luată până la sfârşitul săptămânii, când Bruxelles-ul şicapitatele europene vor fi notificate în acest sens. "Surse comunitare audeclarat pentru RFI că Spania va restricţiona accesul pe piaţa muncii din cauzaşomajului aflat în creştere. Rata somajului în Spania a ajuns la 20 la sută dinpopulaţia activă", notează RFI România. Potrivit sursei citate, aceastaeste prin urmare o măsură strict protecţionistă care vizează România, întrucâtmulţi cetăţeni români lucrează acum în Spania. Conform datelor oferite deMinisterul Muncii şi Imigraţiei în Spania, la sfârşitul lui 2010 aproximativ850.000 de români locuiau în această ţară. Măsura nu îi va afecta însă pe româniicare au deja un loc de muncă legal în Spania, deoarece nu se aplică retroactiv.

Românii care vor dori să lucreze însă de acum înainte înSpania vor fi nevoiţi să ceară un permis de muncă. Închiderea pieţei munciipoate fi făcută de manieră sectorială, ceea ce înseamnă că unele sectoare deactivitate ar putea rămâne mai departe accesibile românilor, menţionează RFI.

Ministerul Muncii a anunţat căSpania nu a făcut nici o notificare oficială la CE privind restricţionareaaccesului românilor pe piaţa muncii, fiind vorba doar de o intenţie, iar oastfel de decizie ar trebui fundamentată ca urmare a unor schimbări radicale pepiaţa muncii. “Precizăm,din capul locului, că este vorba de o intenţie a oficialilor spanioli.Reprezentanţii spanioli nu au făcut nici o notificare oficială la CE. PotrivitTratatului pe care l-am semnat cu Spania, decizia oficialilor spanioli de areintroduce restricţiile pe piaţa muncii trebuie să fie bine fundamentată înurma schimbării radicale pe piaţa muncii. Aşadar, e bine să fim prudenţi, întrucâtnu s-a vorbit nici o secundă de interzicerea accesului românilor pe piaţamuncii, ci mai degrabă de o garanţie că românii care ajung la muncă în Spaniaau contracte ferme de muncă", a declarat purtătorul de cuvânt al MMFPS,Ioana Şanta, citată de Medifax. Toţi cei 861.584 de români care muncesc acumoficial în Spania trebuie să ştie că nu sunt vizaţi şi că eventualele măsuri pecare oficialii spanioli le-ar putea lua nu se aplică în cazul lor, a precizatIoana Şanta. Ministrulmuncii, Sebastian Lăzăroiu, va merge, azi, la Bruxelles, unde va discuta cuexperţii de la Comisia Europeană despre piaţa muncii în spaţiul comunitar.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image