2019-04-18 20:07


Legea rețelelor de comunicații digitale, promulgată de Iohannis

 |  18:59
Legea rețelelor de comunicații digitale, promulgată de Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea Guvernului prin care sunt aduse modificări legislației în domeniul rețelelor de comunicații digitale, prin care se va ușura accesul operatorilor pe diverse tipuri de proprietăți în vederea construirii și îmbunătății actualei infrastructuri, însă doar contra cost, în baza unui contract.

Legea s-a aflat în dezbaterea Guvernului aproape un an, în prima formă permițând gratuit accesul furnizorilor de rețele de comunicații electronice la imobilele proprietate publică a statului și a unităților teritorial-administrative, pe motiv că astfel s-ar ușura dezvoltarea infrastructurii necesare. Actuala formă, adoptată de Guvern în martie și transmisă Parlamentului, a eliminat această posibilitate, fiind stipulat că accesul va fi contra cost, în baza unui contract. Sunt introduse însă o serie de alte prevederi, pentru a ușura accesul și a permite dezvoltarea actualelor rețelele, prin implementarea în legislația națională a unei directive europene, scrie News.ro.

Actuala lege, promulgată luni de către Klaus Iohannis, abrogă Legea 154/2012, privind regimul infrastructurii rețelelor de comunicații electronice, și o înlocuiește.

Potrivit Guvernului, măsurile din noua legislație au în vedere stimularea extinderii eficiente a rețelelor de bandă largă și dezvoltarea concurenței în domeniul comunicațiilor electronice, prin facilitarea accesului pe proprietăți și a construirii rețelelor de comunicații electronice și infrastructurilor fizice asociate acestora, precum și încurajarea investițiilor în extinderea și modernizarea rețelelor de comunicații electronice și a infrastructurilor fizice existente.

Legea include o serie de criterii pentru stabilirea tarifelor de acces la infrastructura fizică, în scopul recuperării costurilor suportate de către operatorii de rețea. Acestea vor fi bazate pe tarife de acces orientative, propuse de către ANCOM, care să fie avute în vedere la negocierea contractelor de acces la infrastructura fizică.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-07-18

TAGURI: legea retelelor de comunicatii digitale, klaus iohannis, operatori, infrastructuri
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG