2018-11-19 07:14


Legea risipei alimentare, promulgată de Iohannis

 |  19:47
Legea risipei alimentare, promulgată de Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea privind diminuarea risipei alimentare, care prevede ca alimentele care se apropie de termenul de expirare, dar sunt consumabile, să fie donate către orfelinate, cămine de bătrâni, spitale sau fundații.

Legea privind diminuarea risipei alimentare prevede că “direcționarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, provenite din donații sau sponsorizări, se face către operatorii din sectorul agroalimentar prevăzuți la art. 2 alin. (2) lit. c), acestora fiindu-le interzisă comercializarea în orice mod a alimentelor către alți operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final”, notează Mediafax.

Operatorii economici din domeniul agroalimentar pot oferi către asociații, fundații și întreprinderi sociale, alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, conform prevederilor art. 2 alin. (2) și alin. (1) al prezentului articol, contra unei sume maxime de 3% + TVA din prețul de achiziție, în cazul comercianților, și de 3% + TVA din prețul de producție, în cazul producătorilor și procesatorilor, potrivit legii promulgate de președintele Klaus Iohannis.

Transferul alimentelor către entitățile înregistrate la ANSVSA, se face în baza unui contract de donație sau sponsorizare.

Asociațiile și fundațiile prevăzute pot comercializa alimentele oferite cu maximum 25% + TVA din prețul de achiziție, în cazul preluării de la comercianți, respectiv cu maximum 25% + TVA din prețul de producție, în cazul preluării de la producători sau procesatori, potrivit sursei citate.

Amenzile contravenționale aplicate pentru încălcarea prevderilor legale sunt între 1.000 și 10.000 de lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-16

TAGURI: klaus iohannis, legea risipei alimentare
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...