2017-01-18 20:47

SOCIAL


Legea asistenţei trimite românii la muncă

 |  21:00
Legea asistenţei trimite românii la muncă

După aproape şase luni de dezbateri şi amânări, Legea asistenţei sociale a fost adoptată de Camera Deputaţilor. Odată cu intrarea ei în vigoare, situaţia societăţii s-ar putea schimba total. Conform ministrului muncii, Sulfina Barbu, cetăţenii „vor fi stimulaţi la muncă”, iar multe dintre ajutoare vor dispărea.

Cea mai importantă schimbare este faptul că numărul de ajutoare sociale se va reduce la 9 categorii faţă de cele 54 de până acum. Practic, de acum încolo, pentru a solicita ajutor trebuie să completaţi un formular unic de cerere. „În momentul de faţă, nu ştim exact numărul real al asistaţilor sociali. Este o cifră de 8 milioane, însă e foarte posibil ca totalul să fie mult mai mare. Vom informatiza sistemul şi va fi mult mai simplu”, susţin oficiali din minister.

Centru de evaluare pentru handicapaţi

Persoanele cu dizabilităţi şi care nu se pot deplasa sau o fac în scaun cu rotile nu vor mai fi nevoite să facă drumuri interminabile la o perioadă de timp pentru ca medicii să constate că au într-adevăr probleme. Un institut va fi special înfiinţat pentru a verifica dizabilităţile, iar un Observator Social Naţional va apărea în organigramă. Acesta trebuie fie o „fabrică de idei” pentru Ministerul Muncii, de unde ar urma să apară multe propuneri legate de îmbunătăţirea sistemului social autohton.

Cheltuieli uriaşe cu asistaţii

În momentul de faţă, pentru asistenţa socială, statul cheltuie aproape 19 miliarde de lei anual, ceea ce înseamnă peste 2,8% din Produsul Intern Brut. Aproximativ 8 milioane din totalul de 20 milioane de locuitori încasează cel puţin un ajutor din partea autorităţilor. Până în 2013, situaţia va trebui să se îmbunătăţească, iar cheltuielile din PIB cu asistaţii sociali să scadă cu peste un miliard de euro.

Cursuri sau adio ajutor!

În cazul în care uncetăţean ajutat de stat nu va accepta un loc de muncă propus sau un curs de calificare, atunci va pierde ajutorul social. Ministerul Muncii precizează că legea a fost adoptată deoarece pe termen lung costurile cu sistemul de asistenţă socială ar fi uriaşe, dar şi pentru a încuraja munca în rândul românilor. „Trebuie schimbată mentalitatea. Avem nevoie de un cadru legal care să impună reguli, sunt necesare aspectele Legii asistenţei sociale, care pune ordine în sistem, creează noi instrumente de monitorizare a banilor de la buget”, a spus Sulfina Barbu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-02-03

TAGURI: legea asistentei, muncaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DUMITRU IUGA
23 Noi 2011

Cunosc personal un ingine r de elita din Televiziun e si profesor pe deasupra care a obtinut certifica t de handicapat (in 1990) pentru ca purta ochelari cu niste dioptrii mai ma ri. Si asa mai departe! G ata cu smenurile in domen iu!
CEZAR55
23 Noi 2011

AVEM 20 DE MILIOANE DE LO CUITORI , 6 MILIOANE DE P ENSIONARI , 6 MILIOANE DE ANGAJATI , 3 MILIOANE DE COPII PANA LA 18 ANI SI 5 MILIOANE PLECATI AFARA . UNDE SANT CEI 8 MILIOAN E DE ASISTATI ? PENSIONAR II SANT ASISTATI ? COPII SANT ASISTATI ? SAU CEI P LECATI AFARA IMPREUNA CU CEI RAMASI IN TARA , SOME RI , SANT DE FAPT ASISTAT I ??? POATE SANT 1 MILION DE DOSARE DE HANDICAPATI FALSI , ASTA DIN CAUZA C A CEI DE LA 50 DE ANI IN SUS NU SANT ANGAJATI DE N IMENI , IAR EI IN DISPERA REA FOAMEI AU RECURS LA M INCIUNI SA POATA TRAI PAN A LA 65 DE ANI SA IASA LA PENSIE !!!IN TARA NU SAN T LOCURI DE MUNCA , IAR I N AGRICULTURA SE FACE CUL TURA CU TEHNICA PERFOMANT A NU CU SAPA SI HIRLETUL !!!!SE LUCREAZA 200 DE HA CU 10 OAMENI NU CU 500 C A IN 1989 !!IN 1989 AVEAM 200 DE DOLARI SALARIUL , ACUM AVEM 200 DE EURO DU PA 22 DE ANI DE ASA ZISA LIBERTATE, CARE TARA MAI ARE ASEMENEA SALARII DE M IZERIE SI DA FIE SI DIN U .E . ??? BINE SPUNE CINEV A:AVEAM FABRICI SI UZINE , ACUM AVEM MALL-URI SI R UINE !!!!!!!!!!!

Adauga un comentariu

Random image