2017-01-20 16:03

SOCIAL


Legea autismului, ciopârţită de normele de aplicare

 |  17:04
Legea autismului, ciopârţită de normele de aplicare

Un număr de 13organizaţii non-guvernamentale din România au trimis, ieri, o scrisoaredeschisă Ministerelor Sănătăţii, Educaţiei şi Muncii, în care atrag atenţia căLegea autismului "a fost ciopârţită de normele de aplicare" şi cerrespectarea drepturilor bolnavilor.

"Unnumăr de 13 organizaţii non-guvernamentale din România au trimis, ieri, oscrisoare deschisă Ministerelor Sănătăţii, Educaţiei şi Muncii, în care atragatenţia asupra faptului că Legea autismului a fost ciopârţită de normele deaplicare. Acestea cer respectarea drepturilor bolnavilor de autism şifinalizarea corectă a cadrului legislativ dedicat. Normele reduc efectele legiila copiiimaimici de 6 ani care suferă de autism, nu clarificăatribuţiile persoanelor care iau parte la terapia pacienţilor cu tulburări despectrul autist (TSA), nu reglementează accesulla educaţie şi serviciile specializate adresate tuturor persoanelor afectate,chestionarul propus pentru diagnostic nefiind validat ştiinţific", searată într-un comunicat de presă transmis de Asociaţia Autism Transilvania.

Organizaţiilerespective sunt nemulţumite şi de faptul că au fost consultate "doarformal" la întocmirea normelor de aplicare a Legii 151/2010 şi că formaprezentată de oficialităţi a acestor norme, aflate în dezbatere publică,"modifică esenţial sensul legii". "În norme nu se specificăatribuţiile membrilor echipei multidisciplinare care tratează pacienţii cu TSAşi nici cum se va realiza decontarea cheltuielilor medicale",semaiarată în scrisoarea deschisă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-05-19Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image