2018-12-13 23:00


Funeriu se zgârceşte la 80 de lei

 |  21:00
Funeriu se zgârceşte la 80 de lei

Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, nu vrea să majoreze salariile a zeci de mii de educatoare şi învăţători cu minim 20 de ani experienţă.

Ministrul Funeriu îi amăgeşte pe profesori, amânând aplicarea uneia dintre puţinile prevederi ale Legii 1/2011 privită cu ochi buni de cadrele didactice. Conform Legii educaţiei naţionale, educatoarele şi învăţătorii, absolvenţi de licee pedagogice sau şcoli normale – în prezent, desfiinţate –, vor avea studiile echivalate cu cele superioare şi vor primi statutul de profesor pentru învăţământ primar şi preşcolar. Acest lucru le-ar oferi cadrelor cu o vechime de minim 20 de ani şi gradul didactic I o majorare salarială de aproximativ 80 de lei net.

Normele, abia în octombrie

Metodologia de aplicare a acestei legi nu a fost încă publicată, iar, potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), aceasta ar urma să apară abia în octombrie. „Educatoarele şi învăţătorii care au şi studii superioare vor avea studiile echivalate din septembrie. Cei care au absolvit licee pedagogice vor avea studiile echivalate conform noii metodologii, probabil în octombrie. Cei cu studii superioare vor avea studiile echivalate automat, pentru că au diplomele depuse la unităţile de învăţământ unde predau. Când vor primi banii în plus la salariu cei de la Direcţia buget-finanţe ştiu”, ne-a declarat directorul Direcţiei resurse umane din cadrul MECTS, Corina Marin. Direcţia buget-finanţe nu a oferit un răspuns până la ora închiderii ediţiei.

Profesorii dau Guvernul în judecată

Sindicatele din învăţământ avertizează că vor da ministerul în judecată. „Studiile profesorilor trebuiau echivalate de la intrarea în vigoare a Legii educaţiei, dar domnul ministru a amânat acest lucru printr-un ordin. Aceşti bani trebuie plătiţi retroactiv. Dacă profesorii nu vor primi toţi banii, vom acţiona în instanţă”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu. Federaţia Sindicatelor din Învăţământ (FSI) „Spiru Haret” consideră că banii de pe lunile care au trecut nu pot fi recuperaţi decât în instanţă. „Aşa înţeleg aceşti guvernanţi să trateze angajaţii din sistem. Ei nu înţeleg că nu se poate face educaţie fără bani”, ne-a declarat preşedintele executiv al FSI „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Începând cu anul acesta, pentru a ocupa un post de profesor pentru învăţământ primar şi preşcolar, cei interesaţi trebuie să absolve o facultate de profil. În prezent, o educatoare sau un învăţător, cu 20 de ani vechime în învăţământ şi grad didactic I, câştigă aproximativ 1.200 de lei net pe lună, în timp ce un debutant rămâne cu circa 600 de lei pe lună.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-02-21
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...