2018-12-10 02:35


Legea salarizării unice şi tăierile salariale de 25%, aplicate greşit. Guvernul, bun de plată către profesori

 |  19:03
Legea salarizării unice şi tăierile salariale de 25%, aplicate greşit. Guvernul, bun de plată către profesori

Guvernul este obligat să plătească fără eşalonaresalariile dascălilor majorate cu 33%, anunţă sindicatele din învăţământ.Reprezentanţii profesorilor atrag atenţia că Legea salarizării unice conţinegrave erori, iar tăierile salariale de 25% au fost aplicate greşit.

Executivul esteobligat să plătească majorările salariale cu 33% ale dascălilor, afirmăsindicatele din învăţământ. Profesorii suţin că legea premierului Emil Boc princare se urmărea îngheţarea salariilor angajaţilor din Educaţie a rămas “fără obiect”.

ConduecreaFederaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) ironizează calităţile de jurist ale prim-ministruluiBoc. “Bineînţeles că Guvernul este obligat să plătească salariile profesorilor,majorate cu 33%, cel puţin pentru instanţele care s-au pronunţat până înprezent. Avem o hotărâre a unei instanţe superioare, Înalta Curte de Casaţie şiJustiţie. Guvernul este obligat să plătească aceşti bani, rămâne să vedem cândîi vor plăti. Legea profesorului de drept Boc ar putea să rămână fără obiect. Probabilcă este un profesor care a terminat dreptul la distanţă, pe baza carnetului departid. Sunt curios ce-i învaţă pe studenţii săi. Sau probabil studenţii aurealizat ce fel de profesor este şi se pregătesc în particular”, ne-a declarat preşedintele FEN, Constantin Ciosu.

Reprezentanţiidascălilor susţin că nu se poate vorbi de o plată eşalonată a salariilor, iaratât Legea salarizării unitare, cât şi Ordonanţa 118/2010 (care prevedea caveniturile bugetarilor să fie diminuate cu 25%) au fost aplicate eronat. “Domnul ministru Daniel Funeriu face o gravă eroare. Dânsul a declarat căprofesorii au câştigat măririle salariale cu 33% din 2008 până în 2009. Avemhotărâri judecătoreşti care spun că Legea 221 (n.r. care prevede ca venituriledascălilor să fie majorate cu 33%) trebuie aplicată. Acest lucru înseamnă că afost aplicată greşit şi tăierea salarială cu 25% şi există erori şi în Legeasalarizării. Vor apărea noi probleme”, ne-a declaratpreşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ (FSI) “Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu. Acesta suţine că guvernanţii vor fi nevoiţi să facărost de bani pentru a plăti salariile majorate ale dascălilor. “Legea 221 nu se aplică numai pentru un an. În aceste condiţii, nu se poatevorbi de eşalonare. Domnii Funeriu şi Boc, împreună cu ceilalţi guvernanţi, arface bine să ia bani de la buget şi să nu mai încerce să găsească tot felul desubterfugii. Să ia bani din PIB, aşa cum este el mic, şi să plătească salariileprofesorilor. Este suficient să avem 6%, cum prevede şi noua lege, şi nu 3%,cât avem în prezent. Când a fost vorba să taie salariile cadrelor didactice nuau stat pe gânduri”, ne-a mai explicat Isvoranu.

10.000 de membri FSLI aşteaptăsoluţionarea dosarelor privind Legea 221

Potrivit datelor oferite de FederaţiaSindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), aproximativ 10.000 de cadredidactice aşteaptă soluţionarea dosarelor privind Legea 221/2008. “Ţinând contşi de această decizie a ÎCCJ, FSLI consideră că angajaţii din învăţământ careau câştigat în instanţă majorarea salariilor cu 33,4% pentru perioada octombrie2008-decembrie 2009, ar trebui să fie reîncadraţi pe posturi, începând cu datade 1 ianuarie 2010, conform Legii 221/2008 şi Legii 330/2009. FSLI cere demisia tuturor celor din conducerea Ministerului Educaţiei,Cercetării, Tineretului şi Sportului care au semnat diferite note sau circularetrimise către inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ, prin care s-ablocat aplicarea acestei legi”, se arată într-un comunicat depresă al FSLI.

Proiectul privind salariile profesorilor, aproape gata

MinistrulEducaţiei, Daniel Funeriu, a declarat ieri că proiectul pe care Guvernulintenţionează să îşi angajeze răspunderea privind salariile profesorilor esteaproape finalizat, urmând să mai aibă discuţii cu deputaţii PDL şi toţi ceiinteresaţi în perioada următoare. Ministrul a mai comentat şi decizia ÎCCJ înprivinţa salariilor profesorilor, comentând că ceea ce Înalta Curte a deciseste ca toate sentinţele de acum înainte să fie “unitare”. “Este limpede căinteresul Ministerului Educaţiei este ca salariile să fie unitare pentru toatecadrele didactice şi am iniţiat săptămâna trecută discuţii în vederea găsiriisoluţiilor pentru plata sentinţelor din trecut”, a precizat Funeriu. Acesta acompletat că de acum înainte sentinţele carevor intra în pronunţare vorfi “astfel încât salariile profesorilorsăfie acordate cu acel sporpe perioada 1 octombrie 2008 - 31 decembrie 2009”. Guvernul respectă, arespectat şi va respecta sentinţele judecătoreşti. Pe perioada trecută, plataacestor sentinţe se realizează prin Ordonanţa 71, care spune că plăţile vor fieşalonate din 2012 încolo”, a mai spus demnitarul. Funeriu a conchis căproiectul privind salariile profesorilor este "pe ultima sută definalizare" şi urmează să mai poarte discuţii cu toţi factorii interesaţi.

Înalta Curte deCasaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis recursurile în interesul legii formulate de Colegiul de Conducere alCurţii de Apel Galaţi şi de procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ,referitoare la acordarea măririi salariale de 33% pentru dascăli. Prin urmare, pentru dosarelecare mai sunt pe rol pentru dobândirea drepturilor potrivit Legii 221/2008,instanţele sunt obligate să dea aceeaşi soluţie, respectiv aplicarea prevederiloracestei legi în perioada 1 octombrie 2008-31 decembrie 2009.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-05-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...