2017-01-17 11:17

SOCIAL


Legea sănătăţii modifică acordul cu FMI

 |  21:00
Legea sănătăţii modifică acordul cu FMI

Reforma în sănătate, acest măr al discordiei dintre clasa politică, organizaţiile din sănătate şi societatea civilă, creează controverse interminabile încă de la apariţie. Declaraţii peste declaraţii, demisii, reveniri spectaculoase şi discuţii fără nici un rezultat concret. Cam aşa arată tabloul sistemului sanitar actual.

Cea mai recentă sesiune de dezbateri a fost organizată de actuala Putere. Comisia care a întocmit lista de participanţi a omis însă o structură importantă a sistemului sanitar, Colegiul Medicilor din România, din partea căruia nu a venit nimeni.

„Nu am participat la discuţiile de la PDL, pentru că nu am fost invitaţi. Nu ştiu pe ce bază s-a făcut alegerea invitaţilor. Comisia răspunzătoare de acest lucru ar fi trebuit informată despre toate structurile din sistem. Atât timp cât un astfel de demers aparţine doar unui partid politic, nu cred că va avea succes. Ar trebui organizate dezbateri fie sub cupola MS, fie sub a unei organizaţii nonguvernamentale cu credibilitate”, a declarat, pentru ziarul „Puterea”, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.

Acord semnat iraţional

Potrivit acordului semnat cu FMI, noua lege trebuia adoptată până în martie, un timp mult prea scurt însă pentru ca aceasta să treacă prin dezbatere publică. „Acordul cu FMI se negociază şi se renegociază. Nu am înţeles cum şi-au închipuit că o lege importantă poate trece fără dezbatere publică reală. Un politician adevărat nu şi-ar fi luat un asemenea angajament”, mai spune Astărăstoae.

Profesor doctor Ioan Lascăr, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti (CMB), susţine că implementarea are nevoie de timp.  „Reforma sănătăţii este o necesitate supraacută, dar ea nu se poate realiza peste noapte, un orizont de timp rezonabil pentru implementarea unui astfel proiect fiind anul 2020”, estimează Lascăr.

Legea poate deveni neconstituţională

În timpul dezbaterilor, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), Vasile Barbu, a sugerat că, până la elaborarea unei noi legi a sănătăţii, trebuie avută în vedere şi posibilitatea modificării actualelor prevederi în concordanţă cu nevoile la zi ale pacienţilor.

„Va trebui ca în timpul dezbaterilor să avem în vedere şi aspectul că putem să intervenim pe actuala lege cu aceste soluţii pentru a face sistemul actual să funcţioneze cât de cât, astfel încât să nu ne pripim cu elaborarea noii legi”, a declarat Vasile Barbu.

Ideea sugerată de preşedintele ANPP ar fi una bună într-un context normal, însă în situaţia de faţă, având în vedere modificările excesive ce s-au adus actualei legi, aceasta ar putea deveni neconstituţională. „Greu de spus dacă e o idee bună încă o modificare la actuala lege. Legea 95 a suferit atâtea amendamente de-a lungul timpului, încât nu le mai ştiu numărul. Ar putea deveni neconstituţională, cu alte modificări”, a conchis Barbu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-03-02

TAGURI: lege, sanatate, acord, FMI, dezbateri, pacienti, constitutionalComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image