2017-01-23 23:02


Legea uceniciei creşte şansele de angajare a tinerilor

 |  13:39
Legea uceniciei creşte şansele de angajare a tinerilor

Noile prevederi ale Legii uceniciei, intrate în vigoare la finele anului trecut, ar putea duce la o creştere a ratei de ocupare în rândul celor peste 1.300 de şomeri cu vârste mai mici de 25 de ani din Sălaj, crede Romeo Sârca, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).

”Noi considerăm că este o măsură foarte bună pentru creşterea ratei de ocupare în judeţul Sălaj a tinerilor, deci este îndreptată către tinerii între 16 şi cel mult 25 de ani, un sector de vârstă pe care îl consider vulnerabil, în această perioadă a crizei economice. (...) Ucenicia la locul de muncă reprezintă formarea profesională realizată în baza unui contract de ucenicie la locul de muncă”, a precizat Romeo Sârca. Potrivit şefului AJOFM Sălaj, ucenicul este orice tânăr ce nu deţine calificarea pentru care este angajat prin contractul de ucenicie, ce poate avea o perioadă cuprinsă între unu şi trei ani.

Primă de la stat

“Angajatorul trebuie să-i asigure ucenicului o pregătire teoretică şi practică. La finalul colaborării, angajatorul este obligat să înscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare şi Certificare a Competenţelor Profesionale, unde acesta primeşte un atestat. Toate costurile de evaluare sunt suportate de angajator. Salariul de bază lunar, stabilit prin contractul de ucenicie la locul de muncă, este cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară, în vigoare pentru un program de 8 ore pe zi”, a adăugat acesta. Romeo Sârca a subliniat faptul că angajatorii ucenicilor vor beneficia, la rândul lor, pentru fiecare angajat, de o primă din partea statului egală cu 60% din valoarea Indicatorului Social de Referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, sumă care este, în prezent, de 300 de lei.

În Sălaj, la nivelul lunii decembrie 2011 erau înregistraţi 6.809 şomeri, dintre care circa 20% (1.342) erau tineri cu vârsta mai mică de 25 de ani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-17

TAGURI: ucenicie, lege, angajator, tineri, evaluare, joburi, pregatire, atestat, profesionalComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală