2019-01-20 07:14


Legenda iepuraşului de Paşte

 |  15:56
Legenda iepuraşului de Paşte

Unul dintre elementele importante, mai ales pentru copii, în această perioadă este Iepuraşul de Paşte.

Există mai multe legende legate de apariţia iepuraşului de Paşte. Una dintre ele vorbeşte despre o zeiţă anglo-saxonă, care avea un iepuraş pe care îl purta pretutindeni cu ea. Se spune că tocmai acest iepuraş a vopsit pt prima dată ouăle într-o zi frumoasă de primăvară. O altă legendă a apariţiei iepuraşului de Paşte îşi are originile încă din timpurile precreştine, când iepuraşii erau consideraţi animalele cele mai fertile şi existenţa lor reprezenta naşterea unei vieţi noi. 

Se spune că spre sfârşitul iernii, zeiţa Eastre a găsit o pasăre rănită pe câmp. Pentru a-i salva viaţa, zeiţă a transformat-o în iepuroaica, aceasta păstrându-şi caracteristică de a depune ouă. În semn de mulţumire că a salvat-o de la moarte iepuroaica ornează ouăle pe care le-a făcut şi i le-a daruiat zeiţei. Atunci a apărut şi tradiţia ca iepuraşul să aducă copiilor cadouri şi ouă de vopsite, sau mai recent de ciocolată.

O altă legendă spune că iepuraşul a apărut prima dată pe meleagurile Germaniei. În cărţi iepuraşul de Paşte este metionat în jurul anului 1500, dar se crede că tradiţia acestuia în Germania este mult mai veche. De asemenea, în jurul anului 1800 în Germania au fost făcute pentru prima dată prăjituri în formă de iepuraş care aveau o compoziţie din zahăr şi aluat. Tot în aceeaşi perioadă, atât în Franţa cât şi în Germania apar primele ouă din ciocolată.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-05-21

TAGURI: iepuras, paste, legenda
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...