2017-01-21 06:27

SOCIAL


Legislaţia muncii, învăţată la şcoală

 |  21:00
Legislaţia muncii, învăţată la şcoală

Începând din acest an, în licee, la decizia conducerii unităţii de învăţământ, va fi introdus un modul opţional pentru elevi în care aceştia vor fi informaţi cu privire la Codul muncii, contractele de muncă, principalele măsuri active în vederea ocupării unui loc de muncă, dosarul pentru şomaj, dar şi alte informaţii legate de acest domeniu, informare şi consiliere în ideea ca ei să se poată integra pe piaţa muncii după ce ies de pe băncile şcolii.

„Încercăm de ani întregi ca o astfel de disciplină să fie obligatorie timp de şase luni. Problema e că tinerii ies din liceu şi nu ştiu ce să facă mai departe. Nu cunosc elementele unui contract de muncă, nu sunt absolut deloc instruiţi pentru ca ulterior să se poată descurca pe piaţa muncii”, susţine Dantes Nicolae Bratu, secretarul de stat în Inspecţia Muncii. De altfel, conform unor date recente, în peste 65% dintre accidentele de muncă sunt suferite de cei care au sub 5 ani vechime. Pe lângă introducerea unui curs pentru informarea despre piaţa muncii, vor fi organizate stagii de pregătire practică atât pentru elevii de liceu, cât şi pentru studenţii facultăţilor de asistenţă social în ANOFM şi în agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă pentru ca tinerii să se poată acomoda cu serviciul public de ocupare. „Tinerii vor vedea cum este să lucrezi la compania de care aud mereu şi îşi vor da seama care sunt condiţiile de muncă. Este o experienţă care îi va ajuta pe viitor”, afirmă şefa ANOFM, Elvira Andronescu. Întreg proiectul este o colaborare între Ministerul Muncii, cel al Educaţiei şi Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă. „Fără educaţie nu îţi poţi găsi un loc de muncă. Este primordial şi ne bucurăm că am reuşit să ajungem la un consens pentru a-i ajuta pe tineri să se integreze pe piaţa muncii”, a mai adăugat Andronescu.

„A doua şansă”

În încercarea de a scădea rata dramatică a şomajului în rândul persoanelor fără studii, autorităţile vor să pună la punct programul „A doua şansă”, pentru ca aceştia să îşi poată finaliza studiile din învăţământul primar sau cel secundar inferior, perioadă în care se va încerca şi introducerea lor în câmpul muncii. De asemenea, în perioada imediat următoare, va fi pusă în practică şi Legea uceniciei, în urma căreia angajatorii vor încasa câte 300 de lei pentru fiecare ucenic contractat. Salariul minim pe care un ucenic îl va încasa este de 700 de lei brut.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-06-18

TAGURI: scoala, cursuri, piata munciiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image