2017-01-22 10:07

SOCIAL


Unde muncim în Europa din 2012

 |  21:00
Unde muncim în Europa din 2012

Muncitorii români pot lucra în 15 ţări din Uniunea Europeană fără nici un fel de probleme. De la 1 ianuarie, în Germania şi Belgia e foarte posibil să fie eliminate o parte dintre restricţii, în timp ce alte 9 ţări vor menţine blocajul până pe 1 ianuarie 2014, atunci când cetăţenii din Bulgaria şi România vor avea liber în întreaga Europă. Ziarul „Puterea“ vă prezintă o radiografie detaliată a pieţei muncii din UE, începând de salariul minim şi până la domeniile de activitate, dar şi numărul lucrătorilor români pe Bătrânul Continent.

Singura ţară pe care România o depăşeşte în ceea ce priveşte salariul minim este Bulgaria. Dacă în ţara noastră se cifrează la 158 de euro, vecina de la sud de Dunăre oferă cu 45 de euro mai puţin. În rest, cetăţenii români au posibilitatea de a câştiga chiar şi un salariu minim de 1.758 de euro, dar în Luxemburg, acolo unde încă există restricţii. De altfel, în toate statele unde cele mai mici lefuri depăşesc 1.000 de euro există blocaje în ceea ce priveşte lucrătorii din România şi Bulgaria. Cea mai atractivă dintre pieţele muncii fără restricţii este Grecia, cu un minim de 863 de euro. În Danemarca, Germania, Cipru, Italia, Austria, Finlanda, Suedia, Islanda, Norvegia, Elveţia, Muntenegru şi Macedonia nu există un salariu minim.

Salarii minime în Europa:

Luxemburg – 1.758 de euro

Irlanda – 1.462 de euro

Olanda – 1.424 de euro

Belgia – 141.524

Franţa – 1.365 de euro

Marea Britanie – 1.138 de euro

Grecia – 863 de euro

Spania – 749 de euro

Slovenia – 748 de euro

Malta – 665 de euro

Portugalia – 566 de euro

Turcia – 385 de euro

Croatia – 381 de euro

Cehia – 320 de euro

Slovacia – 317 euro

Letonia – 282 de euro

Ungaria – 281 de euro

Estonia – 278 de euro

Lituania – 232 de euro

România – 158 de euro

Bulgaria – 123 de euro

Înlesnire pentru Belgia şi Germania

Germania a anunţat înlesnirea obţinerii unui loc de muncă în ceea ce-i priveşte pe români. De la 1 ianuarie, absolvenţii de facultate care solicită un serviciu pe măsura pregătirii, cei care vor începe o pregătire profesională într-o întreprindere şi cei cu munci sezoniere vor scăpa de restricţii. Vor rămâne restricţii pentru cei care au o calificare redusă. De asemenea, Belgia are toate şansele să ridice blocajele după ce zona Flandra, cea care le susţinea până acum, şi-a schimbat poziţia. Până la 31 decembrie, toată cele 11 ţări care în 2011 au menţinut sau au impus restricţii românilor şi bulgarilor trebuie să trimită un răspuns Comisiei Europene în ceea ce priveşte piaţa muncii în 2012. „Momentan, nici în cazul Germaniei şi nici în cel al Belgiei nu s-a trimis vreo scrisoare oficială. Toate ţările au timp până la finalul acestei luni”, ne-au spus oficialii Ministerului Muncii. În acest moment, Germania, Marea Britanie, Irlanda, Franţa, Austria, Belgia, Italia, Spania, Luxemburg, Olanda şi Malta sunt cele 11 ţări care menţin restricţii. De la 1 ianuarie 2014, acestea vor fi eliminate în totalitate, deoarece se împlinesc 7 ani de când România a intrat în Uniunea Europeană şi, conform protocolului, va avea drepturi depline.

Domeniile de activitate libere în ţări cu restricţii

MAREA BRITANIE– Cei cu înaltă pregătire se pot angaja doar dacă vor acumula 75 de puncte în cadrul programului „Highly Skilled Migrant Programme – HSMP” sau dacă au terminat o formă de învăţământ superioară în insula britanică. Pentru necalificaţi este disponibil un număr limitat de locuri de muncă în agricultură (21.250), domeniul procesării alimentelor (3.500) sau pentru lucrătorii independenţi (construcţii).

ITALIA – Piaţa muncii a fost deschisă gradual. În acest an au fost menţinute derogări pentru următoarele sectoare de activitate şi profesii: agricultură, turistic-hotelier,activitate domestică şi asistenţă acordată persoanelor, construcţii, mecanic,personal de conducere, personal cu înaltă calificare, precum şi muncă sezonieră.

FRANŢA – Este deschis accesul parţial pentru 150 de meserii, acolo unde nu există forţă de muncă pe piaţa internă, precum construcţii, hoteluri, transporturi, întreţinere sau alimentaţie.

LUXEMBURG – Permisele de muncă pot fi obţinute mult mai simplu în agricultură, viticultură, servicii de restauraţie şi serviciile hoteliere.

AUSTRIA– A deschis piaţa muncii pentru români în ceea ce priveşte 50 de grupe de meserii. Se pot elibera aprobări de muncă pentru zidari, dulgheri, faianţari, fierari, lăcătuşi, sudori, bucătari etc.

2,5 milioane de imigranţi

Dacă în 2003, aproximativ 189.000 de români munceau în Italia, în momentul de faţă peste un million s-au stabilit în „Cizmă”. Situaţia este similară şi în Spania, acolo unde, de la 254.000, în urmă cu opt ani, s-a ajuns la aproape un milion în urmă cu un an. Anul trecut, 206.000 de români munceau în Germania, 124.000 în Marea Britanie şi circa 20.000 în Olanda.

Unde ne înscriem

Cetăţenii care doresc să plece legal în străinătate şi vor să evite agenţiile de intermediere se pot adresa Direcţiei Relaţii Internaţionale, EURES şi Mediere din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. În Bucureşti, sediul se află pe strada Avalanşei nr. 20-22, din sectorul 4, iar site-ul este .


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-25

TAGURI: munca, joburi, salariu, EURES, permis-de-munca, constructii, transporturiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image