2018-12-12 20:58


Lozinci.ro. Locul în care protestele nu mor

 |  21:01
Lozinci.ro. Locul în care protestele nu mor

Lui Ionuț Florin Toma, un programator de 33 de ani, din Ploiești, i-a venit ideea în timpul protestelor din ianuarie 2012: „M-am gândit că multe mesaje sunt interesante, e păcat ca totul să se piardă”. A realizat numeroase fotografii, atât în Ploiești, cât și în București - acestea au constituit punctul de plecare. A adăugat imagini și texte găsit pe internet. Le-a structurat și... așa a apărut Lozinci.ro, „Centralizator online de lozinci. Proiect social, non-profit, apolitic”.

Până la această dată, Ionuț Toma a centralizat pe lozinci.ro a 2.837 de fotografii și 1.358 de texte cu lozinci, de la trei runde de proteste: ianuarie 2012 (proteste anti - Putere), februarie 2012 (proteste anti-ACTA), și noiembrie 2015 (proteste anti-corupție declanșate de tragedia din clubul Colectiv). Textele cu lozinci sunt structurate pe categorii și sunt afișate în ordinea popularității lor - fiindcă programatorul „nostru” a introdus și un sistem de vot pentru acestea. La fotografii nu există, încă, un sistem de vot, iar organizarea este mai slabă, în galerii numerotate, fără a fi grupate pe categorii. „În măsura timpului disponibil, am în vedere să introduc un sistem de vot și pentru fotografii”, promite Ionuț Toma. Tot la capitolul „planuri de viitor”: autorul își propune să introducă pe site o secțiune specială, dedicată Revoluției din 1989, care a determinat prăbușirea comunismului.

DE CE un centralizator online cu lozinci ?

Sloganul site-ului lozinci.ro este „Dacă o imagine face cât o mie de cuvinte, atunci o lozincă face cât o mie de imagini (și un milion de cuvinte)”. Și poate că, uneori, e adevărat: ajunge o lozincă perfectă, la momentul potrivit, pentru a răsturna un Guvern...

Ionuț Toma și structurat argumentele:

• pentru că lozincile au capacitatea de sintetiza toate nemulțumirile/solicitările protestatarilor;

• pentru că mesajele protestatarilor reflectă de cele mai multe ori doleanțele unei națiuni întregi;

• pentru că indiferent care sunt motivele încetării protestelor, doleanțele nu trebuie date uitării;

• pentru că este important să existe o mărturie în timp a protestelor care au declanșat schimbări în societate.

Cele mai populare lozinci (la protestele din noiembrie 2015):

Secțiunea „Lozinci anticorupție”: „Hai Codruțo, mai cu spor! Leagă-i tu, pentru popor!” și „Clasa politică e sub orice critică!”

Secțiunea „Lozinci anti-Ponta”: „Elicopter pentru premier!”

Secțiunea „Lozinci anti-Oprea”: „N-aveți coloană, decât oficială!”

Secțiunea „Lozinci anti-Piedone”: „Piedone de Crăciun, este porcul cel mai bun!”

Secțiunea „Lozinci Anti-Biserică”: „Vrem spitale, nu catedrale!”

Secțiunea „Lozinci incendiu Colectiv”: „Corupția ucide!” și „Nu plecăm acasă, morții nu ne lasă!”

Secțiunea „Lozinci autoironice”: „Vă-ntreabă golanii, ce-ați făcut cu banii!” și „Până ieri am tăcut. De azi încep sa urlu!”

Secțiunea „Lozinci mobilizatoare”: „Ne-am săturat, d-aia ne-am adunat!”; „Ieșiți din casă, dacă vă pasă!; „Tată, mamă! Îmi iau țara înapoi!”; „Nu schimbam un nume, ci un sistem!”; și „Singura soluție, înc-o revoluție!”


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-18

GALERIE MEDIATAGURI: lozinci.ro, loc, proteste, ploiesti, bucuresti
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...