2018-12-17 16:38


Lucrările de doctorat vor fi analizate direct de universități

 |  18:12
Lucrările de doctorat vor fi analizate direct de universități

Prin modificările aduse Legii Educației, CNATDCU este scos din joc și responsabilitatea analizării lucrărilor de doctorat revine direct universităților.

Cu 90 de voturi pentru 6 abțineri și 12 împotrivă, senatorii au respins cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis.

"Reanalizând legea în raport cu obiecţiile prezentate în cererea de reexaminare, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, menţinerea legii în forma adoptată iniţial şi respingerea cererii de reexaminare", se arată în raportul Comisiei de Educație din Senat.

În cererea de reexaminare, preşedintele susţine că, deşi aparent se simplifică procedura, în fapt "se elimină garanţiile instituţionale prin care se poate realiza controlul privind respectarea cerinţelor procedurale şi de calitate prevăzute în programul de cercetare ştiinţifică". Şeful statului mai susţine că legea transmisă la promulgare modifică organizarea şcolilor doctorale (care se organizează prin hotărârea senatului universitar/ prezidiului Academiei Române), dar şi procedura obţinerii titlului de doctor. Iohannis explică faptul că, potrivit dispoziţiilor în vigoare din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, obţinerea titlului de doctor presupune parcurgerea mai multor etape: susţinerea tezei în şedinţă publică în faţa comisiei de doctorat; evaluarea şi deliberarea comisiei de doctorat asupra calificativului pe care urmează să îl atribuie tezei de doctorat; propunerea de către comisie a acordării titlului de doctor; înaintarea propunerii comisiei de doctorat către CNATDCU spre validare; propunerea CNATDCU adresată ministrul Educaţiei de acordare a titlului de doctor şi acordarea titlului de către ministru prin ordin.

"În urma modificărilor din legea transmisă la promulgare, comisia de doctorat va propune senatului universitar al IOSUD acordarea titlului de doctor, senatul va acorda acest titlu prin hotărâre, iar rectorul va elibera diploma. (...) Astfel, se ajunge în situaţia în care structura administrativă care a stabilit cerinţele de elaborare a tezei de doctorat, procedurile şi standardele de calitate şi etică profesională pentru tezele de doctorat şi care a acordat calitatea de conducător de doctorat prin atestate de abilitare este aceeaşi care acordă şi titlul de doctor", susţine şeful statului potrivit cererii de reexaminare. Iohannis mai spune că prevederile potrivit cărora IOSUD anulează diploma în baza ordinului ministrului de retragere a titlului de doctor/ atestatului de abilitare contravin art. 1 alin. (6) din Legea contenciosului administrativ 554/2004 în sensul că anularea unui act administrativ intrat în circuitul civil poate fi dispusă numai de instanţa de judecată. Potrivit cererii de reexaminare, prevederea privind retragerea titlului de doctor prevăzută în forma trimisă la promulgare la art. unic pct. 17 are în vedere numai titlurile acordate, fără să reglementeze posibilitatea retragerii titlurilor de doctor ce vor fi acordate potrivit noii legi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-10

TAGURI: legea educatiei, lucrari doctorat, universitati
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ION
11 Oct 2016

Corb la corb nu-si va scoate ochii. Aceasta maxima se potriveste in cazul doctoratelor. Daca un conducator de doctorat a facut referatul favorabil doctorandului sau, iar teza nefiind la nivelul cerintelor academice si mai ales copiata, colegii din universitatea respectiva nu-si vor sanctiona colegul. Astfel, vom avea parte de teze de doctorat slabe, fara o baza proprie de cercetare si plagiate. Noua lege le permite. Presedintele Iohannis n-ar trebui sa o promulge deoarece ar apara infractorii.
UN BUCURESTEAN
11 Oct 2016

Apare conflictul de interese. Adica eu iti accept calitatatea de doctorand, iti aprob lucrarea in comisia de profesori, caci mai nou sunt acceptati acei referenti din afara care nu obiecteaza cu nimic fata de calitatea lucrarii si apoi la final tot eu sa dau sa iti verdictul de plagiat. Adica imi dau singur lovituri de imagine si la glezne! Prin urmare este necesara o institutie independenta care sa analizeze lucrarile de doctorat. Ceea ce trebuie recunoscut este ca 70% din tezele de doctorat din ultimii 25 de ani sunt plagiaturi mai mult sau mai putin. Plagiatul ar trebui sanctionat la peste 25% din orice teza de doctorat. De aceea politicienii si-au dat mana indiferent de partidul din care fac parte pentru ca au multe muste pe caciuli, au plagiat pe rupte.
Random imageUltimele stiri


loading...