2017-01-20 01:31

SOCIAL


Lucrările la diametrala Buzeşti-Berzei vor fi reluate sâmbătă

 |  16:13

Lucrările la diametrala Buzeşti-Berzei, înprezent suspendate, vor fi reluate sâmbătă, iar construcţiile în zonă vor fiinterzise temporar şi reluate când se va decide un plan de dezvoltare a zonei. "Amagreat să se instituie interdicţie temporară de construcţie în zonă şi apoi săse decidă dezvoltarea zonei în vecinătatea diametralei Buzeşti-Berzei.Acest lucru va fi subiectul analizei în perioada următoare. Va fi făcut cadrullegislativ pentru cum se implementează astfel de proiecte, care trebuie să obţinăşi acceptul locuitorilor, şi recomandările specialiştilor", a declarat,vineri, într-o conferinţă de presă, ministrul Dezvoltării Regionale şiTurismului, Elena Udrea, după o dezbatere publică pe tema diametralei, la carea participat şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. La dezbateri s-astabilit că lucrările de construcţie la diametrală vor fi reluate sâmbătă, cucondiţia să nu afecteze Hala Matache, clădire de patrimoniu. "Am trasconcluzia că e nevoie să ne întâlnim în două săptămâni, pentru a vedea soluţiaconcretă ca Hala Matache să rămână pe loc. În zonă, unde se doreşte să atragem turişti, vor fi spaţii publice decalitate şi spaţii pietonale", a spus Udrea. Ea a adăugat că înviitor va trebui să se stabilească un regim de înălţime pentru clădirile carevor fi construite în zonă, pentru că există temeri că ar putea apărea clădirifoarte înalte, care să facă perimetrul respectiv neatractiv pentru turişti.

"Ne apucăm şi facem drumul şi ne oprim la 30 metri de hală sau nune oprim dacă soluţia arhitecturală e să facem trotuar pe sub arcadele pieţei.Dacă nu va exista aprobare, o vom muta la zece metri, într-un spaţiu obţinutprin demolarea unor case", a spus primarul Capitalei, Sorin Oprescu, carea adăugat că lucrările vor reîncepe sâmbătă dimineaţa, la 04.30.

Alături de Udrea, şi Oprescu e de acord să fieemis un ordin de interdicţie temporară a lucrărilor în zonă.

La dezbaterea publică au participat şi reprezentanţii unor ONG-uri, dar şiarhitecţi, care au constituit un "grup de consolidare a încrederii".

Mircea Toma, reprezentantul unui ONG, consideră dezbaterile de vineri cafiind un moment istoric, pe care l-a numit "pacea de la HalaMatache".

În concluzie, la dezbatere s-a stabilit alături de începerea lucrărilorla diametrală şi de interdicţia temporară a lucrărilor de construcţii în zonă,căutarea unei soluţii pentru Hala Matache, organizarea unui concurs de soluţiipentru zona care a fost demolată şi organizarea, de asemenea, a unui concurs deidei pentru Calea Victoriei, care ar urma să devină o zonă pietonală, informează Mediafax.

Udrea a cerut Inspectoratului de Stat în Construcţii, în luna iunie, săoprească lucrările de construcţie a tronsonului rutier Buzeşti-Berzei, cunoscutca "diametrala nord-sud", după discuţii cu reprezentanţii unor ONG,care au protestat la sediul MDRT.

Organizaţiile neguvernamentale reuşiseră să anuleze în instanţă planulurbanistic zonal care stă la baza lucrărilor de intervenţie începute de PrimăriaBucureşti în zonă, precum şi anularea autorizaţiei de construcţie.

Proiectul diametralei Buzeşti-Berzei-Uranus a fost contestat, de la începutulinvestiţiei, de către mai multe ONG-uri, care au criticat felul în care au fostfăcute exproprierile şi au fost date autorizaţii de demolare pentru imobile custatut de monument istoric sau din zone protejate.

Primarul Capitalei a anunţat în noiembrie 2010 că Bucureştiul va puteafi traversat de la nord la sud în 20 de minute, pe traseul Piaţa Victoriei -Piaţa Coşbuc, în urma lucrărilor la diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus, pe care ocalifica drept "cea mai mare operaţiune urbană din ultimii 20 deani".

Municipalitatea preciza atunci că valoarea estimată a investiţiei estede circa 330 de milioane de euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-03-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TEODOR
17 Iul 2011

Nu e de mirare ca lucrarile se reiau sambata!In acest timp,penalizarile cerute de constructori au tot crescut!Bine ar face Sorin Oprescu sa-i dea in judecata pe ONG-istii care l-au impiedicat,si sa recupereze banii!

Adauga un comentariu

Random image