2017-01-23 18:47


“Luptă” aprigă pentru un loc la facultate: Medicina şi ASE-ul, la mare căutare. Concurenţă mare pe loc la Litere şi Jurnalism

 |  18:30
“Luptă” aprigă pentru un loc la facultate: Medicina şi ASE-ul, la mare căutare. Concurenţă mare pe loc la Litere şi Jurnalism

Medicinaşi ASE-ul sunt principalele ţinte” ale absolvenţilor de liceu care-şi doresc studiisuperioare. Literele, geografia şi jurnalismul sunt şi anul acesta printrefacultăţile fruntaşe la numărul de candidaţi înscrişi la examenul de admitere.

La Academia de Studii Economice (ASE) s-au înscris pânăla 16 iulie 9.113 candidaţi. Este primul an în care la ASE se intră doar pe bazăde dosar.

Literele, geografia şi jurnalismul sunt facultăţiledin cadrul Universităţii din Bucureşti (UB) cele mai “căutate” de studenţi. Până pe 15 iulie, inclusiv, s-au înscris 863 de candidaţi laexamenul de admitere la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (nivellicenţă zi şi ID). La forma de învăţământ zi, FJSC scoate la concurs 130 delocuri finanţate de la buget şi 70 de locuri cu taxă. Examenul de admitere vaavea loc pe 22iulie, la ora 11.00. FJSC arecea mai mică taxă de şcolarizare dintre facultăţile UB, 2.500 de lei pe an.Restul facultăţilor au o taxă de şcolarizare anuală în valoare de 3.100 lei.

Mii de tineri “se bat” pentru un loc la medicină, universităţile de profil înregistrând un record de candidaţi laexamenele de admitere. Din nefericire, potrivit reprezentanţilor universităţilorde medicină şi farmacie, cei mai mulţi studenţi îşi doresc să ajungă săprofeseze într-o altă ţară decât România. La UMF “Carol Davila” dinBucureşti, potrivit conducerii instituţiei, s-au înscris cei mai mulţi candidaţidin ultimii 10 ani. Cea mai mare “luptă” se dă pentruocuparea locurilor de la facultăţile de medicină şi de stomatologie. „Va fiprobabil cel mai mare număr de candidaţi înscrişi în ultimii 10 ani. Nu va ficel mai mare număr de candidaţi înscrişi din istoria Universităţii, deoarece aufost ani şi cu 20 pe loc. Până astăzi (n.r. 15.07.2011), avem 3.000 de candidaţiînscrişi, pe toate facultăţile. Cei mai mulţi candidaţi înscrişi sunt la medicinăşi la stomatologie. Avem 700 de locuri finanţate de la buget şi mai putem primicandidaţi care obţin minimum nota 5 la examen, până la 45% din numărullocurilor de la buget. Cele mai multe locuri sunt la medicină, 400”, ne-a declarat rectorul UMF “Carol Davila”, Florian Popa.

La UMF “Grigore T. Popa” Iaşis-au înscris cu 20% mai mulţi candidaţi decât anul trecut, iar candidaţii maiau timp până duminică să-şi depună dosarele, potrivit rectorului instituţiei deînvăţământ superior, Vasile Astărăstoae. “Cei maimulţi candidaţi s-au înscris la medicină şi la farmacie. În ultimii patru ani s-a înregistrat un trend ascendent al număruluicandidaţilor înscrişi la examenele de admitere”, ne-a declarat, vineri, Astărăstoae.Acesta susţine că totuşi tinerii vin la medicină mai mult în speranţa că vorajunge să profeseze în alte ţări.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image

Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală