2018-12-11 08:52


Mai puţine locuri în universităţi din 2012

 |  21:00
Mai puţine locuri în universităţi din 2012

Rectorii universitari acuză Ministerul Educaţiei că a acordat cu întârziere cifrele de şcolarizare pentru a crea impresia că sunt prea multe locuri în facultăţi. Surse din MECTS ne-au declarat că pentru anul universitar 2012-2013 ar putea fi aprobate mai puţine locuri în facultăţi.

Surse din cadrul Ministerului Educaţiei au declarat pentru ziarul “Puterea”că multe universităţi nu au reuşit să ocupe locurile aprobate pentru anul I, nivel licenţă. Asupra aceleiaşi situaţii atrage atenţia şi conducerea Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare (EDU CER). “Din informaţiile mele, pentru anul I au fost ocupate doar între 20 şi 60% dintre locurile aprobate de Minister şi la buget şi la taxă”, ne-a declarat preşedintele EDU CER, Ştefan Vlaston.

Rectorii universitari susţin că procentele de ocupare a locurilor pentru anul I sunt, în realitate, mult mai mari. Problemele survin însă când vine vorba despre doctorate. “La nivel de licenţă am avut aprobate 4.831 de locuri, dintre care s-au ocupat 4.818. La master, au fost aprobate foarte târziu locurile, dar tot s-au ocupat 3.731 din 4.000. Problema este la doctorate, unde locurile au fost aprobate abia în septembrie. Universităţile au pierdut foarte mulţi studenţi care au ales facultăţi din Ungaria, Anglia sau Franţa. Am avut 452 de locuri, din care s-au aprobat 312”, ne-a declarat rectorul Universităţii “Babeş-Bolyai”, Andrei Marga.

Surse din cadrul MECTS au mărturisit pentru “Puterea”că este posibilă o reducere a cifrei de şcolarizare pentru anul universitar 2012-2013. “Am auzit şi eu că se joacă diverse figuri din minister cu reducerea cifrei de şcolarizare. Nu e o metodă să îmbunătăţeşti învăţământul. În momentul de faţă, noi avem nevoie de locuri în universităţi”, ne-a mai explicat Marga.

Finanţarea, ţinută la secret

Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB), Ecaterina Andronescu, avertizează că, până la această oră, nu a fost clarificată situaţia finanţării pentru doctorate. “Pentru prima dată a fost publicată cifra de şcolarizare pentru doctorate abia în a doua jumătate a lunii septembrie. Mai grav este că nici până acum nu ştim care este situaţia finanţării. Până acum, noi am avut un proiect POSDRU prin care le ofeream doctoranzilor burse de 1.850 de lei, în primul an, şi de 2.300 de lei, apoi. Acum nu ştim ce putem face. Probabil că se urmăreşte reducerea cifrei de şcolarizare, dar totuşi facem parte din UE şi nu putem face ce nu se face în alte state”, ne-a spus Andronescu.

Universităţile mici acuză Ministerul că a favorizat anumite instituţii de învăţământ superior. “Asta încearcă în momentul de faţă cei de la Minister, să arate că sunt prea multe locuri în universităţi. Au defavorizat unele universităţi. Au luat de la săraci şi au dat la bogaţi. Au fost universităţi mari care nu au reuşit să-şi ocupe toate locurile, pentru că erau prea multe. Noi am ocupat 74% din locurile aprobate pe anul I licenţă. La master am avut însă doar 50 de locuri finanţate de la buget”, ne-a declarat rectorul Universităţii “Constantin Brâncuşi”din Târgu-Jiu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-10-29
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...