2017-01-20 01:44

SOCIAL


Statul, bun de plată la mămici

 |  21:00
Statul, bun de plată la mămici

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se acordă mamelor pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină multiplă, de gemeni, tripleţi sau multipleţi.

Mamele care au născut mai mulţi copii odată, în perioada 1 ianuarie 2006 - 17 iunie 2009, şi care nu au luat indemnizaţia decât pentru un singur copil, îşi vor primi restul de bani după ce se va stabili modalitatea concretă prin care se poate realiza acest lucru. Decizia ÎCCJ, care este definitivă şi irevocabilă, stabileşte care este interpretarea corectă a legislaţiei privind indemnizaţia pentru creşterea copilului după ce s-a observat că unele instanţe de judecată din ţară au decis că indemnizaţia se acordă pentru fiecare copil în parte, în timp ce altele au hotărât că se acordă o singură indemnizaţie pentru o naştere, indiferent dacă e vorba de un singur copil, gemeni sau tripleţi. Instanţa a considerat că, prin acordarea unei singure indemnizaţii, indiferent de numărul de copii rezultaţi dintr-o singură naştere, se creează o discriminare nejustificată între  copiii născuţi şi copiii adoptaţi sau aflaţi într-una dintre celelalte situaţii prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 148/2005 (daţi în plasament ori sub tutelă).

ÎCCJ a fost de acord cu interpretarea dată de instanţele care au apreciat că indemnizaţia pentru al doilea şi următorii copii născuţi din sarcină multiplă, anterior adoptării Legii 239/2009, este de 600 lei pentru fiecare copil, începând cu cel de-al doilea, pe durata concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani.

În argumentarea acestei opinii, s-a reţinut că din expunerea de motive a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 148/2005 rezultă că adoptarea acestui act normativ a fost determinată de necesitatea îmbunătăţirii echilibrului social-economic al familiei, prin susţinerea acesteia în vederea creşterii copilului, în scopul stimulării creşterii natalităţii şi diminuării fenomenului de abandon al copiilor. Prin urmare, scopul declarat de legiuitor la adoptarea acestui act normativ precizează clar că beneficiarul final al acestei forme de protecţie socială este copilul, astfel încât eventualele inechităţi decurgând dintr-o interpretare formală sau literală a textului legii trebuie analizate în raport cu acesta, fiind vorba despre un drept care se raportează la interesul superior al copiilor şi nu la contribuţia de asigurări sociale a părinţilor.

Câţi bani iau mămicile

800 lei pentru perioada 1 ianuarie 2006 - 31 decembrie 2006;

600 lei pentru perioada 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2008;

600 lei sau, opţional, 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei pentru perioada 1 ianuarie 2009 - 17 iunie 2009.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-12-06

TAGURI: mame, curtea de casatie, iccjComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

CARATA NICULINA
18 Noi 2011

Buna ziua, Am nascut in octombrie pe 29-2006 gemeni si nu am primit indemnizatie decat pentru unul dintre copii, as dorii daca se poate sa-mi spuneti unde ar trebui sa ma adresez pentru recuperarea banilor si ce acte imi trebuiesc. Va multumesc mult.
CARATA NICULINA
18 Noi 2011

Buna ziua, Am nascut pe data de 29 octomnbrie 2006 gemeni si nu am primit indemnizatia pe 2 ani decat pentru unul dintre copii. As dorii daca se poate sa-mi spuneti unde pot sa ma adresez si ce acte imi trebuiesc ca sa pot recupera acesti bani. Multumesc mult.

Adauga un comentariu

Random image