2018-10-21 15:23


Mâncare gătită din carne expirată

 |  21:00
Mâncare gătită din carne expirată

Obişnuinţa majorităţii de a cumpăra, din lipsa timpului, mâncare deja gătită din supermarketuri sau unităţi specializate a crescut enorm profiturile agenţilor economici. Din păcate, mai mult de jumătate dintre ei ne riscă sănătatea zi de zi, oferindu-ne mâncare stricată sau expirată.

Ultimul control al Protecţiei Consumatorilor a descoperit la 68 la sută din agenţii economici controlaţi (supermarketuri, fast-food-uri) nereguli majore care puneau în pericol viaţa clienţilor. Vânzătorii ofereau mâncare veche, preparată de mai multe zile, amestecată cu cea gătită recent, ori foloseau ingrediente expirate sau chiar stricate la pregătirea hranei. Peste două tone de alimente nu se încadrau în prevederile legale. "Au fost verificate 36 de tone de alimente, respectiv materii prime, mâncăruri şi preparate culinare, iar două tone erau în situaţia în care nici căţelul sau pisica nu s-ar fi apropiat de ele", a spus Constantin Cerbulescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Comisarii au găsit sosuri expirate de mai bine de o lună, dar care erau puse în caserole mai mici pe care era aplicat un termen de valabilitate „în vigoare”, cârnăciori rotisaţi având înscris pe eticheta de preţ „valabilitate 24 ore”, dar care, conform raportului de fabricaţie, aveau data-limită de consum depăşită, pulpe de pui expirate de 20 de zile, pui grill expiraţi de cinci zile, carne de pasăre expirată de o zi, cotlete de porc care nu se mai încadrau în termenul de valabilitate, toate acestea fiind păstrate în stare refrigerată şi apoi puse direct la gătit, prin preparare termică fiind „şterse” urmele.

Consumatorii erau păcăliţi şi la gramaj, multe dintre produsele comercializate fiind mai „uşoare” decât era precizat pe etichete sau pe afişurile de vânzare. În urma controalelor desfăşurate în toată ţara, au fost aplicate amenzi în valoare totală de peste 300.000 de lei şi au fost oprite definitiv de la vânzare aproape 160 de kilograme de alimente.

„Refuzaţi produsele care prezintă semne organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenţei, gustului, mirosului sau care prezintă semne de infestare cu paraziţi, produsele alimentare care prezintă urme de mucegai. În cazul în care suferiţi de alergie la un component alimentar, nu ezitaţi să solicitaţi vânzătorului informaţii referitoare la aceste ingrediente. La recepţia comenzii, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba, în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs”, sunt recomandările preşedintelui ANPC, Constantin Cerbulescu.

Telemea din grăsimi vegetale şi smântână din grăsime de palmier

Un alt control derulat timp de mai multe zile la vânzătorii şi producătorii de lactate a depistat deficienţe grave, fiind aplicate amenzi de peste un milion de lei, în timp ce 460 de kilograme de produse alimentare au fost retrase definitiv de la vânzare. Comisarii ANPC au prelevat mai multe eşantioane de produse lactate de diverse feluri, pe care le-au analizat în laboratoare de specialitate. În urma rezultatelor, s-au depistat numeroase sortimente de brânzeturi care conţineau prea multă apă sau prea multă sare, păcălind astfel consumatorii referitor la reţeta produsului. În judeţul Ilfov s-a găsit la vânzare „Telemea de vacă în saramură”, ţara de provenienţă Bulgaria, care era de fapt preparată din grăsime vegetală, nicidecum din lapte. În Sălaj era expus spre comercializare produsul „smântână uşoară - 15%” care, potrivit listei de ingrediente, era realizat din lapte de vacă (85%) şi grăsime de palmier (15%). În Mehedinţi se vindea sub denumirea „Brânză Delicatese” un produs preparat din lapte praf şi grăsimi vegetale. La cei mai mulţi agenţi economici s-au găsit produse lactate (brânză, smântână, iaurt etc.) expirate şi de 16 zile.

Specialiştii recomandă să refuzaţi produsele lactate (gen iaurt, smântână, sana etc.) al căror ambalaj este bombat, acesta fiind primul semn că a început procesul de fermentare, iar alimentul nu mai este bun pentru consum.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-07-11

TAGURI: control, ANPC, lactate, mancare, amenzi, iaurt, pui, grill, rotiserie, supermarket, fast- food
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...