2019-01-20 17:55


Mandatele inspectorilor şi directorilor de şcoli activişti de partid, prelungite

 |  19:46
Mandatele inspectorilor şi directorilor de şcoli activişti de partid, prelungite

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a prelungit mandatele inspectorilor şi directorilor de şcoli numiţi politic pentru încă minim un an. Ministrul a amânat încă o dată concursul pentru desemnarea managerilor educaţionali şi astfel politizarea rămâne la maxim în sistemul de învăţământ.

După modelul predecesorilor săi, şeful învăţământului, Remus Pricopie, a amânat din nou concursul pentru ocuparea funcţiei de manager educaţional, în urma căruia trebuiau desemnaţi noii inspectori şi diretori de unităţi şcolare. Prima etapă a concursului era programată pentru luna septembrie a anului curent, în urma lui urmând să fie desemnaţi noii inspectori generali şi adjuncţii. Invocând calendarul prea aglomerat de alte concursuri ce trebuie organizată în această perioadă, ministerul condus de Remus Pricopie a decis să amâne concursul până la o dată ce va fi anunţată ulterior. Cum în timpul anului şcolar sunt şanse foarte mici să fie organizat acest concurs, practic, mandatele inspectorilor şi directorilor de şcoli numiţi pe criterii politice au fost prelungite cu încă un an, minim. Inspectoratele şcolare au anunţat deja că organizarea concursurilor pentru managerii şcolari a fost amânată, acestea nemaiputând fi susţinute în toamnă.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) ne-au declarat că „aceste concursuri vor fi organizate după ce va fi publicată în Monitorul Oficial al României metodologia privind organizarea consiliilor de administraţie din şcoli”. De asemenea, reprezentanţii MEN ne-au mai precizat că, în acest moment, se lucrează la metodologie. De fapt, acesta a fost răspunsul Ministerului în ultimii ani, indiferent de partidele care au preluat conducerea învăţământului. Şi aşa s-a ajuns ca din 2008 să nu mai fie organizat nici un concurs pentru ocuparea posturilor de inspectori sau directori de şcoli. De atunci, toţi inspectorii şi directorii au fost numiţi pe criterii politice prin aşa numita „detaşare în interesul învăţământului”.

Detaşare în dezinteresul învăţământului

După ce a preluat mandatul de ministru al Educaţiei, Remus Pricopie declara că nu va schimba nici un inspector şcolar pe criterii politice. În realitate însă nici nu mai era nevoie, deoarece de schimbarea inspectorilor s-a ocupat fostul ministru interimar, Liviu Marian Pop, actualmente senator PSD.

Problema politizării învăţământului preuniversitar a fost ridicată şi de conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) într-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Victor Ponta. „Învăţământul preuniversitar este excesiv politizat, având în vedere faptul că, în majoritatea cazurilor, singurul criteriu pentru ocuparea funcţiilor de directori este apartenenţa la unul dintre partidele aflate la guvernare. Din anul 2008 şi până în prezent, nu s-au mai organizat concursuri pentru ocuparea funcţiilor de directori, cei mai mulţi fiind numiţi prin detaşare în interesul învăţământului. Este momentul să înceteze acest «provizorat» permanent la conducerea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, care nu serveşte intereselor sistemului şi să se procedeze la organizarea concursurilor de ocupare a funcţiilor de directori şi directori adjuncţi din unităţile de învăţământ. Directorii şi directorii adjuncţi trebuie aleşi de către colectivele de cadre didactice şi nu de către conducerile partidelor politice şi de către inspectorii şcolari generali”, se arată în scrisoarea sindicaliştilor adresată şefului Guvernului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-22

TAGURI: concurs, manageri, educationali, minister, educatie, pricopie, inspectori, directori, politizare, men
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...