2019-01-22 05:07


MApN confirmă că Spitalul Militar încheie contracte păguboase

 |  19:26
MApN confirmă că Spitalul Militar încheie contracte păguboase

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila achiziţionează anumite medicamente de dragul programelor naţionale.Aceasta este concluzia ce ar putea fi formulată din declaraţiilereprezentanţilor Ministerului Apărării Naţionale. Conducerea Spitalului MilitarCentral este acuzată că încheie contracte păguboase cu prietenii primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu.

După ce ziarul “Puterea” a arătat, anul trecut, căSpitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, dinBucureşti a cheltuit 1,5 milioane de lei pentru medicamente ce nu ar trebui săreprezinte priorităţile respectivei unităţi sanitare, Ministerul ApărăriiNaţionale (MApN) a lăsat de înţeles că “nu era de ales”.

În 2010, conducerea Spitalului Militar Central aachiziţionat betaferon, un medicament folosit pentru tratarea sclerozei multiple, în valoare de aproximativ 1,5milioane de lei, cu toate că numeroşi pacienţi se plângeau că unitatea sanitarăducea lipsă de tratamente de bază, indispensabile pentru tratarea bolnavilor.Ministerul Apărării Naţionale lasă însă de înţeles că unitatea spitalicească afost nevoită să achiziţioneze betaferon “de dragul” programelor naţionale. “Achiziţia de betaferon la nivelul SUUMC se realizează în cadrul «Programului naţional de tratament al sclerozeimultiple». Fondurile necesare derulării contractelor de furnizare «Medicamente program naţional neurologie»se regăsesc în bugetul SUUMC la «Cheltuielidin venituri CASAOPSNAJ – Programe naţionale de sănătate». Neachiziţionareabetaferonului nu dă dreptul spitalului să achiziţioneze «medicamente uzuale»”,ne-au explicat reprezentanţii MApN.

Ministerul de resort suţine căprocedurile de achiziţionare a medicamentelor cu pricina sunt în conformitatecu legea în vigoare, dar nu menţionează dacă betaferonul era necesar unităţiisau dacă preţul plătit pentru acesta este identic cu cel al pieţei. “În anul 2010, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” a organizat şi derulat proceduri deachiziţie publică de betaferon, iar alegerea procedurii s-a făcut înconformitate cu reglementările în vigoare. Procedura de negociere fărăpublicarea unui anunţ de participare se încadrează în prevederile art. 122 lit.c) din O.U.G. 34/2006. De asemenea, din analiza procedurilor de achiziţie s-aconstatat că acestea s-au desfăşurat cu respectarea prevederilor legale învigoare. Referitor la nota defundamentare pentru achiziţia de betaferon, aşa cum precizam mai sus, fiecare raportde necesitate are anexat un tabel nominal cu pacienţii înscrişi în program şibeneficiari ai medicamentelor menţionate şi un document cu specificaţiiletehnice ale medicamentelor ce trebuie achiziţionate (pentru care se faceraportul de necesitate)”, ne-au mai declarat oficialii MApN.

Doctorul din umbră

Un medic de la Spitalul Militar Central s-a adresatredacţiei noastre, explicând că betaferonul a fost achiziţionat de la firmaunui prieten al primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu. Conducereaunităţii spitaliceşti “girează în mod direct cumpărarea fără licitaţie a unuimedicament foarte scump, dar a cărui folosire nu este justificată în cadrulSpitalului Militar. Medicamentul se numeşte betaferon,iar boala tratată cu ajutorul lui se numeşte scleroză multiplă recurentrecidivantă. Oboală gravă, e adevărat, dar care nu are nimic de-a face cu Spitalul Militar.Sau nu într-atât încât să justifice trei tranşe de câte 300.000 de euro fiecare,bani plătiţi firmei Gemedica, companie deţinută de Aurel Cătălin Galea, bunprieten şi partener de afaceri cu Sorin Oprescu”, se menţionează pe blogul unui pretins cadru medical din Spitalul Militar.Potrivit aceleiaşi surse: “Galea a contribuit cu peste85.000 de lei la campania electorală a lui Oprescu, după cum rezultă dindocumentele publicate în Monitorul Oficial, iar în firma Body Logic el estepartener cu fiul primarului, Mircea Oprescu. Gizella Galea este parteneră cuSorin Oprescu, cu Mircea Oprescu şi cu fratele edilului, Dorin, la societateaMedical Prestige. Firmelefamiliei Galea sunt, de altfel, printre preferatele spitalelor aflate înadministraţia primarului Oprescu”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-11-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


TEODOR
06 Ian 2011

Primarul Oprescu are prieteni!Foarte bine!Dar nu Oprescu raspunde pentru faptele prietenilor sai!Maine,poimaine va veti lega si de nepoata lui Sorin Oprescu!Asta nu e ziaristica!E un amestec de rautate,suspiciuni si presupuneri!
Random imageUltimele stiri

loading...