2017-01-19 00:18

SOCIAL


Marfă ieftină, de pe 15 ianuarie

 |  21:00
Marfă ieftină, de pe 15 ianuarie

Zeci de comercianţi din Capitală au notificat deja primăriile de sector asupra participării la cele trei luni de soldări stabilite de lege pentru începutul de an.

Bucureştenii care doresc să achiziţioneze haine şi încălţăminte de toamnă-iarnă mai au de aşteptat doar câteva zile, pe 15 ianuarie dându-se startul la soldări. În cele 45 de zile de reduceri, majoritatea magazinelor vor avea preţuri mai mici la articolele de încălţăminte, îmbrăcăminte ori pielărie. Astfel, până pe 15 aprilie, toţi comercianţii vor scăpa de articolele din colecţiile pentru toamnă-iarnă.

Diferenţele, afişate vizibil

Potrivit legii, magazinele trebuie să notifice din timp primăriile asupra intenţiei de a participa la perioada de soldare. Cu 15 zile înaintea perioadei cuprinse între 15 ianuarie şi 15 aprilie, fiecare comerciant trebuie să anunţe primăria asupra celor 45 de zile alese pentru a vinde produse cu preţ redus. În caz contrar, agenţii economici riscă amenzi ce pot ajunge până la 20.000 de lei. De asemenea, în perioada de reduceri sunt stabilite câteva condiţii clare pe care comercianţii trebuie să le respecte. Conform reprezentanţilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), preţul redus trebuie afişat lângă cel vechi, astfel încât clienţii să constate diferenţa de cost, procentul de discount fiind de asemenea expus în mod vizibil, lizibil şi fără echivoc.Este interzis ca o reducere de preţ pentru un produs să fie prezentată consumatorilor ca o ofertă gratuită a unei părţi din produs.

Perioadele de soldarese stabilesc de comerciant între următoarele limite: 15 ianuarie-15 aprilie inclusiv, pentru colecţiile de toamnă-iarnă, ori 1 august-31 octombrie inclusiv, pentru cele de primăvară-vară.

Păcăleala cu preţul

Din experienţa anilor trecuţi, mulţi comercianţi intră la reduceri cu aceleaşi preţuri, susţinând că produsul cu preţ redus era înainte mult mai scump. Pentru a nu vă păcăli, este bine să mergeţi din timp în magazinul în care aţi văzut cizmele sau hainele pe care doriţi să le cumpăraţi mai ieftin şi să vedeţi ce preţuri au în mod normal. Astfel, vă asiguraţi că în perioada de reducere nu plătiţi acelaşi preţ sau chiar unul mai mare.

Un control al Protecţiei Consumatorilor efectuat într-o astfel de perioadă de soldare a scos la iveală multe nereguli, majoritatea referitoare la preţurile practicate. Comisarii au depistat de multe ori neconcordanţe între reducerea de preţuri anunţată şi cea reală, ori între preţul redus afişat la vânzare şi cel din listele de inventar care au însoţit notificarea către Primărie.

Dacă observaţi nereguli în afişarea preţurilor la agenţii economici participanţi la perioadele de soldare, puteţi reclama aceste aspecte la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti din strada Transilvaniei nr. 2, sector 1, sau pe email la adresa .


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-06

TAGURI: soldare, reduceri, protecţia- consumatorilor, haine, vanzare, pret, notificareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image