2018-12-15 20:30


Marşul demnităţii. Romii, sfătuiţi să îşi declare etnia la recensământ

 |  14:26

Aproximativ 300 de persoane, majoritatea romi, au participat, sâmbătă, la un marş pentru „mândria şi demnitatea romilor”, atrăgând în acest fel atenţia asupra discriminării la care sunt supuşi membrii acestei etnii.

Marşul demnităţii „Me sem Rom, me sem Romni!”a început în jurul orei 16.30, pe Bulevardul Unirii, unde organizatorii le-au transmis participanţilor că s-au adunat pentru „mândria şi demnitatea romilor”. Magda Matache, director executiv la Romani CRISS, le-a spus celor prezenţi că prin acest marş vor să arate că sunt mândri de etnia lor, evenimentul acestora fiind în acelaşi timp şi de solidarizare cu romii din Bulgaria, Cehia şi Slovacia, care în ultimele zile au fost supuşi unor atacuri extremiste.„Vă rugăm să vă declaraţi cu mândrie etnia la recensământul care va avea loc între 20 şi 31 octombrie”, le-a a spus Magda Matache participanţilor la marş.

Actriţa Doiniţa Oancea le-a spus participanţilor la marş că, în cei 28 de ani ai săi, nu i-a fost niciodată ruşine că este de etnie romă, chiar dacă uneori a avut probleme ca urmare a faptului că şi-a recunoscut apartenenţa la această etnie. „Ceea ce ar trebui să ştie majoritarii este că infracţionalitatea nu are culoare. Nu ar trebui asociaţi romii cu infractorii. Sunt aici oameni buni, curaţi, frumoşi, talentaţi, oameni care au studiat”, a spus aceasta.

Un reprezentant al Asociaţiei Studenţilor Romi a dat apoi citire unei scrisori adresate tutoror romilor de către ambasadorul SUA, Mark Gitenstein.„Este important ca toţi românii să preţuiască tradiţia romilor, iar următorul recensământ ar trebui să fie un moment în care să demonstraţi că sunteţi mândri de etnia voastră”, se arată în scrisoarea ambasadorului Mark Gitenstein


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-06

TAGURI: romi, recensământ
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...