2018-12-13 04:16


Înscrieri ilegale la master

 |  21:00
Înscrieri ilegale la master

Cu toate că proiectul de clasificare a universităţilor nu a fost făcut public încă de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), numeroase instituţii de învăţământ superior, de stat şi particulare, îndeamnă absolvenţii de facultăţi să se înscrie la masterat.

Reporterii „Puterea” au sunat la secretariatele mai multor universităţi şi au aflat că există instituţii de învăţământ superior la care se organizezază înscrieri la master chiar în prezent sau la care înscrierile vor demara în scurt timp.

La Universitatea Athenaeum, de exemplu, reporterilor noştri li s-a spus că se pot înscrie la master de luni. Admiterea la master se realizezază pe bază de dosar, taxa de înscriere fiind de 70 de lei.

La Universitatea Bioterra Bucureşti te poţi înscrie la master şi mâine, reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior mândrindu-se că au cele mai mici taxe de şcolarizare.

Reprezentanţii Universităţii „Spiru Haret”, cei ai Universităţii „Titulescu” şi cei ai Universităţii „Artifex” Bucureşti ne-au informat că înscrierile la master vor avea loc din luna septembrie.

Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) a organizat o sesiune de preîncrieri la masterat, urmând ca locurile să fie confirmate din toamnă. „Noi am organizat o sesiune de preînscrieri pentru a diminua această ameţeală. Nu ar trebui să fie probleme la Universitatea Politehnica. Noi sperăm să fim pe primul loc şi în acest clasament. Avem şi publicaţii şi tot ce ni s-a cerut. Este o situaţie fără precedent. Timpul rămas pentru înscrierile la masterat este foarte scurt. În lege scrie că trebuia să cunoaştem situaţia cu şase luni înainte. Este adevărat că derapaje mai pot interveni, dar niciodată nu s-a întâmplat ca la jumătatea lui august să nu ştim numărul de locuri. În mod normal, în luna martie situaţia era cunoscută”, ne-a declarat rectorul UPB, Ecaterina Andronescu.

Oficialii Ministerului Educaţiei susţin că înscrierile la master înainte de publicarea clasificării universităţilor este ilegală. „Nu se pot face înscrieri la master până la publicarea clasificării universităţilor. Există posibilitatea să se organizeze nişte liste de aşteptare şi, în cazul în care universitatea primeşte dreptul de a organiza programe de master, studenţii vor avea locurile confirmate. Dar în momentul de faţă nu există forme legale de înscriere la master”, ne-a declarat consilierul ministrului educaţiei, Tudorel Urian.

Ordonanţa guvernamentală care impune aplicarea clasificării universitare trebuia publicată în Monitorul Oficial pe 10 august.

Potrivit surselor din cadrul MECTS, 12 universităţi vor avea dreptul să organizeze atât doctorate, cât şi masterate. Momentan, lista este în curs de completare, dar se pare că numărul instituţiilor de învăţământ superior care vor putea organiza mastere va creşte la 20, potrivit aceleiaşi surse.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-06-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...