2019-01-21 14:21


Măsuri severe după ce a fost descoperit virusul gripei aviare la o lebădă moartă

 |  15:39
Măsuri severe după ce a fost descoperit virusul gripei aviare la o lebădă moartă

O tulpină a virusului gripei aviare a fost depistată la o lebădă găsită moartă în Constanța, iar Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA) anunță măsuri severe în zonă.

Vicepreședintele ANSVA, Mihai Ponea, a declarat că virusul H5N8, o tulpină a virusului gripei aviare, a fost descoperit la o lebădă moartă în Constanța.

"Au fost prelevate probe de la o lebădă găsită moartă în Constanța, iar în urma rezultatelor s-a stabilit că este vorba despre virusul H5N8, o tulpină a virusului gripei aviare. Se formează o zonă de supraveghere și una de protecție și se vor lua măsuri severe de biosercuritate. Vor fi controlate toate gospodăriile din zonă, fermele de păsări, târgurile și nu va mai pleca nicio pasăre fără contol sanitar-veterinar”, a declarat Mihai Ponea, potrivit Mediafax.

Conform sursei citate, România se afla în stare de alertă de săptămâna trecută, când autoritățile din Ungaria au dispus sacrificarea păsărilor existente în apropierea focarelor de gripa aviară din localitățile Bugac și Kiskunmajsa.

"Noi am luat măsuri restrictive la granița de vest, pentru că cel mai aproape focar era la 10 kilometri de noi, dar iată că a apărut în cealaltă parte a țării, la Constanța, la o pasăre migratoare: lebăda”, a spus vicepresedintele ANSVA.

Control al Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor la Delfinariul din Constanța, care a dispus și izolarea tuturor păsărilor sălbatice din complex, după ce o tulpină a virusului gripei aviare a fost depistată la o lebădă găsită moartă, potrivit unui comunicat.

La nivelul județului Constanța a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, și au fost instituite măsuri zilnice din partea DSVSA Constanța către ANSVSA.

"Recensământul și identificarea tuturor exploatațiilor din zonă ce dețin păsări domestice si salbatice, precum și vizite oficiale în toate aceste exploatații în vederea evaluării stării de sănătate a efectivelor de păsări. O atenție deosebită se acordă monitorizării Complexului Muzeal de Științe ale Naturii – Delfinariu Constanța, unde există foarte multe specii de păsări sălbatice. De asemenea, în cursul zilei de astăzi, 28.11.2016 se va efectua un control oficial la această instituție și impunerea unei operative zilnice privind notificarea oricărei modificări în statusul de sănătate al păsărilor prezente aici. În funcție de analiza de risc, efectuată de specialiștii din cadrul DSVSA Constanța, vor fi prelevate probe în vederea monitorizării sub aspectul influenței aviare", potrivit unui comunicat ANSVSA.

În plus, toate păsările vor fi plasate și ținute în clădiri închise pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele salbatice

"S-a dispus informarea tuturor cetățeniilor, proprietari de păsări asupra apariției Influenței Aviare, a măsurilor dispuse și obligațiile care le revin. Această informare se va efectua prin intermediul fiecăror Primării aflate în zonele de restricție sanitară veterinară. Este interzisă mișcărea păsărilor din sau în afara exploatațiilor fără aprobarea autorității competente, respectiv DSVSA Constanța", potrivit aceleiași surse.

De asemenea, este interzisă comercializarea cărnii care provine de la ferme situate în zonele de control, fără aviz prealabil de la specialiști. Nici târguri de animale nu vor mai fi organizate în aceste zone.

"Se interzice expedierea de păsări, carne proaspătă, carne tocată, carne separată mecanic, preparate și produse din carne provenite de la păsări domestic, originare din zonele de control și de la vânat sălbatic cu pene din zona respectivă, din zonele de restricție sanitară veterinară, fără avizul autorității competente sanitare veterinare; interzicerea târgurilor, piețelor și expozițiilor de animale; intensificarea supravegherii oficiale a populațiilor de păsări sălbatice, în special a păsărilor de apă și monitorizarea suplimentară a păsărilor moarte sau bolnave; s-a solicitat cooperarea vânătorilor și a ornitologilor pentru raportarea autorităților competente în cazul identificării de păsări moarte. În acest sens, există colaborări cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, fiind monitorizată în permanență o suprafață de 3.700 ha de luciu de apă în ceea ce privește starea păsărilor sălbatice și identificarea oricăror păsări moarte sau muribunde", potrivit comunicatului ANSVSA.

ANSVSA a dispus și ca la intrare și ieșirea din exploatații să se respecte condițiile de biosecuritate - limitarea accesului în curtea păsărilor la o singură persoană și asigurarea mijloacelor de protecție pentru interzicerea accesului și contactului cu păsările sălbatice.

"Obligativitatea informării medicilor veterinari de către propietari a oricăror semne de boală sau mortalitate; în cazul identificării păsărilor moarte, sălbatice sau domestice, se va contacta în regim de urgență medicul veterinar de liberă practică sau DSVSA Constanța pentru dirijarea acestora la LSVSAJ din cadrul DSVSA Constanța în vederea efectuării examenului de laborator; dezinfecția echipamentelor și a vehiculelor utilizate pentru transportul păsărilor sau altor materii posibile purtatoare de virus; s-a interzis evacuarea sau răspândirea așternutului, gunoiului de grajd și dejecțiilor în afara exploatațiilor."

ANSVSA a demarat campanii de informare a publicului și a autorităților locale în vederea raportării imediate către medicii veterinari sau DSVSA a oricăror suspiciuni de boală. În plus, a fost instituit serviciul de permanență la DSVSA Constanța, iar în situația în care vor fi semnalate alte evenimente de acest tip, un medic veterinar se v-a deplasa cu autolaboratorul, pentru ridicarea oricăror cadavre de păsări (sălbatice sau domestice), în vederea trimiterii acestora către laborator pentru analize.

Până la această dată, din informațiile ANSVSA exceptând cazul lebedei de la Constanța, nu există nici o suspiciune de apariție a Influenței Aviare în populația de păsări domestice și sălbatice de pe teritoriul României.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-28

TAGURI: gripa aviara, lebada, constanta, ansvsa
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...