2017-01-20 22:16

SOCIAL


Matematica, doar cu profesor virtual

 |  21:00
Matematica, doar cu profesor virtual

Încrâncenarea ministrului educaţiei, Daniel Funeriu, împotriva manualului şcolar a creat nemulţumiri în teritoriu. Prin trimiterea elevilor să studieze după internet, demnitarul îi obligă pe aceştia să înveţe matematica numai în limba engleză. Profesorii consideră că sursele digitale de pregătire sunt îndoielnice şi haotice, atât timp cât lipsesc programele şcolare pe discipline, în prezent lucrându-se după cele realizate acum 20 de ani.

„Pentru manualele şcolare sunt prevăzute, în 2012, 30 de milioane de lei suplimentar faţă de anul trecut. Totuşi, trebuie să ieşim din logica dictaturii manualului şcolar, în care acesta este Biblia învăţării. De peste 20 de ani, toată lumea se raportează la manual. Toată lumea este obsedată de manualul şcolar. Suntem în epoca digitală”, a declarat ministrul Funeriu. În replică, profesorul Gheorghe Rădulescu, de la Liceul „George Enescu” din Bucureşti, este de părere că „recomandarea ministrului e bună la facultate. În preuniversitar însă, trebuie să existe manuale bine scrise din punct de vedere pedagogic. Există într-adevăr o groază de materiale în limba engleză. La matematică, de exemplu, găseşti tone de cărţi în format electronic în engleză... Şi excelente, dau clasă oricărui manual care s-a scris sau se va scrie vreodată la noi. Materiale în limba română, în format scris sau electronic, există, dar de calitate îndoielnică, cele mai multe fiind scrise pentru ca cineva să scoată bani sau puncte la dosar, nu ca să-l ajute pe elev”.

Programele şcolare există, dar lipsesc cu desăvârşire

Mai multe cadre didactice sunt de părere că trebuie să existe un manual, unic de preferinţă. „Eu chiar m-aş bucura să nu mai pun mâna să cumpăr manuale, deoarece cam toate sunt proaste la disciplina mea... Şi nu toţi elevii, mai ales cei de la ţară, au calculator sau bani de materiale suplimentare. Trebuie să existe un manual, unic de preferinţă, care să fie un fel de ghid pentru elevi şi profesori şi să asigure o parcurgere unitară a materiei în toate şcolile. De preferat ar fi ca ele să fie scrise de aceiaşi oameni care elaborează subiectele examenelor naţionale”, ne-a declarat un profesor de istorie de la Colegiul tehnic „Petru Maior”. Principala preocupare a ministerului trebuie să fie orientată acum spre finalizarea programelor şcolare. „Ştiu că în ţările Uniunii Europene, absolut totul – suport de lecţie, fişe de lucru, teste de evaluare – se elaborează la nivel de ministere şi apoi este prezentat profesorilor, astfel încât singura lor îndatorire este de a-şi ţine orele. În condiţiile actuale de la noi, selecţia materialelor didactice de pe site-uri intră în sarcina cadrelor didactice, o muncă suplimentară, nemotivată financiar şi, mai ales, haotică”, a concluzionat un profesor de la Liceul Pedagogic „Mircea Scarlat” din Alexandria.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-06

TAGURI: Internet, matematica, elevi, engleza, Funeriu, profesori, manualComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image