2018-12-10 04:08


Medic britanic despre tragedia Colectiv: Si noi am fi avut nevoie de ajutor!

 |  16:39
Medic britanic despre tragedia Colectiv: Si noi am fi avut nevoie de ajutor!

"Daca asa ceva s-ar intampla in orasul meu, si eu as avea nevoie de ajutor. Ar fi imposibil pentru mine si ceilalti chirurgi de arsi din orasul meu sa ii administram singuri pe acesti pacienti. Nu disponibilitatea facilitatilor este cea care poate ajuta in sensul supravietuirii. Multi pacienti mor de pe urma arsurilor, din cauza gravitatii ranilor. Iar calitatea ingrijirii poate sa nu schimbe acest lucru", a afirmat Sarah Pape (foto), medic britanic specialist in chirurgie plastica si arsuri, intr-o conferinta la ambasada Marii Britanii. Medicul a venit la Bucuresti cu un aparat de scanare, "care ajuta doctorii sa decida daca este nevoie sau nu de interventie chirurgicala".

Sosita in Romania marti seara, Sarah Pape a sustinut o conferinta la ambasada Marii Britanii, alaturi de ambasadorul Paul Brummell si de ministrul demisionar Nicolae Banicioiu. 

"Experienta mea inseamna zilele de miercuri si joi, cand am vizitat doua spitale de arsi. Am venit la invitatia unei companii britanice, nu sunt aici in numele guvernului britanic, ci in cel al unei companii ce produce un aparat de scanare, foarte folositor in evaluarea pielii arse, care ajuta doctorii sa decida daca este nevoie sau nu de interventie chirurgicala. Eu am experienta de 20 de ani in folosirea acestui echipament. In Marea Britanie, aceasta este o evaluare standard ", a declarat chirurgiul britanic, venit din Newcastle upon Tyne, citata de hotnews.ro.

„Scanarile pe care pot sa le fac eu se fac cel mai bine inainte de finalul celei de-a opta zi dupa ce s-a petrecut arsura. Exista o parte din acest echipament si in Romania, dar insuficient pentru tratarea tuturor pacientilor. Nu sunt sigur la care spitale, dar nu la cele pe care le-am vizitat eu".

Intrebat daca scannerele din Romania au fost folosite, ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu a declarat: "Erau folosite si existau. Scanner pentru adancimea arsurii. Chirurgii nostri au operat pe baza experientei din prima ora. Din prima ora. Aceste aparate sunt utile, dupa ce pacientii trec de faza critica. In primele 8 zile sunt folosite si sunt practic toti pacientii gestionati ".

Ministrul roman a declarat ca aparatele exista "la Spitalul de Arsi si in Floreasca".

Medicul britanic a declarat ca "in Marea Britanie, avem, cred, capacitatea sa ingrijim 12 pacienti. Acestia ar fi administrati in centre din Marea Britanie. Nu pot sa garantez ca exista o sansa mai mare de supravietuire. Nu disponibilitatea facilitatilor este cea care poate ajuta in sensul supravietuirii. Multi pacienti mor de pe urma arsurilor, din cauza gravitatii ranilor. Iar calitatea ingrijirii poate sa nu schimbe acest lucru ".

Prezent la conferinta, ministrul demisionar al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat ca "Romania a luat din prima zi, chiar din prima noapte, legatura cu foarte multe tari si europene, si din afara Europei, pentru a solicita sprijinul ".

"Pentru un transfer, pacientul trebuie sa poata supravietui acelui transfer. Pregatirea medicala pe care o fac doctorii este pentru a salva pacientul, a nu-i pune niciun moment viata in pericol. Pacientii nestabilizati nu pot fi transportabili nici macar acum, deci nici macar in 7-a zi nu putem vorbi de transfer decat, si o repet a 1001 oara, decat atunci cand medicul spune sau doar daca medicul decide. Decizia transferului nu o ia familia, nu o ia ministrul Sanatatii, nu o ia doctorul Arafat si nu poate sa o ia nimeni altcineva, oricat de rau ne-ar parea, din pacate ", a sustinut Banicioiu.

Ministrul a declarat ca "nu exista in Europa o tara care poate prelua si care are atatea paturi pentru astfel de leziuni ".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-07

TAGURI: medic britanic, tragedia colectiv, ajutor, morti, raniti, arsi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...