2017-01-20 07:50

SOCIAL


Medicii de familie contestă din nou Contractul-cadru

 |  13:36
Medicii  de familie contestă din nou Contractul-cadru

Reprezentanţii medicilor de familie cer retragerea de la Monitorul Oficial a normelor de aplicare a Contractului-cadru pentru anul viitor, pe motiv că, deşi bugetul alocat asistenţei medicale primare este mai mare decât cel pentru 2011, acest lucru nu se regăseşte în respectivele norme.

“Ne-am aşteptat ca, după votarea bugetului de stat, să ne întâlnim instituţional cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Având în vedere că bugetul alocat asistenţei medicale primare a crescut în anul 2012 faţă de 2011, ne-am aşteptat să regăsim creşterea şi în norme, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Unde va ajunge suplimentarea de buget promisă de decidenţi, dacă normele nu conţin nici o modificare prin care aceste fonduri să ajungă la furnizori? Este neclar şi din ce fonduri se vor plăti gărzile pe care le fac medicii de familie în cele peste 100 de centre de permanenţă din întreaga ţară”, spun reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Aceştia mai precizează că normele de aplicare a Contractului-cadru pentru 2012, aprobate de CNAS şi de Ministerul Sănătăţii, se află la Monitorul Oficial pentru a fi publicate “fără niciun fel de consultare serioasă cu organizatiile reprezentative ale medicilor de familie”. “Cerem pe această cale retragerea normelor de la Monitorul Oficial, pentru a fi discutate cu reprezentanţii furnizorilor de servicii medicale.

Suntem din nou puşi în faţa faptului împlinit în lipsa unui dialog real, a unor consultări constructive, şi nu formale aşa cum a fost cea din 10 octombrie, singura întâlnire cu CNAS, de altfel. Normele pentru anul 2012 anulează mult din ce s-a obţinut pentru pacienţi în 2011 şi, prin urmare, cei care vor suferi cel mai mult vor fi tot cetăţenii României, pacienţii nostri, care contribuie la strângerea fondului pentru sănătate şi care, de acum, vor suporta şi coplata”, spun medicii de familie.

Aceştia susţin că, întrucât le sunt acceptate doar 20 de consultaţii pe zi, conform noilor norme, cel de-al 21-lea pacient va fi considerat neasigurat, pentru că nu va beneficia de consultaţii gratuite şi nici de reţete compensate, bilete de trimitere şi alte facilităţi rezervate statutului de plătitor de asigurări de sănătate.

Medicii de familie au fost nemulţumiţi şi de Contractul-cadru pentru 2011. Ei au reclamat sumele care le-au fost alocate, considerate insuficiente, precum şi faptul că informatizarea cabinetelor medicale ar fi urmat să se facă pe banii lor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-06-01

TAGURI: contract_cadru, medici_familie, medici_contract, snmf, fnpmf, cnasComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

POPESCU VASILE
27 Dec 2011

Sunt medic de familie si am emigrat in Franta in 2010 pentru ca in Romania nu mai aveam nici-o speranta ca imi pot castiga un trai decent.Recoman tuturor medicilor de familie care nu au si alte surse de venituri decat medicina de familie sa plece in tarile din Vest si vor munci in liniste,fara stres si vor duce un trai decent

Adauga un comentariu

Random image