2016-12-11 12:09

SOCIAL


Medicii recomandă evitarea consumului excesiv de alimente şi de alcool în perioada sărbătorilor

 |  19:15
Medicii recomandă evitarea consumului excesiv de alimente şi de alcool în perioada sărbătorilor

Mediciirecomandă cetăţenilor, ca în perioada Sărbătorilor de iarnă, să evite consumulexcesiv de alimente şi de alcool şi să facă multă mişcare în aer liber, pentrua preveni riscul de îmbolnăvire. Specialiştii epidemiologi recomandă populaţieisă consume carne de porc numai examinată trichineloscopic şi să eviteachiziţionarea acesteia din alte locuri decât magazine specializate, deoarecetrichineloza este o boală determinată de un parazit care ajunge în organism înurma consumului de carne infestată, potrivit unui comunicat de marţi alMinisterului Sănătăţii. Consumul moderat de alimente şi alcool, în special înaceastă perioadă a sărbătorilor, poate preveni riscul declanşării unorafecţiuni digestive sau modificarea metabolismului în cazul persoanelor cuafecţiuni cronice, ca de exemplu diabetul zaharat, hipertensiunea arterială şiobezitatea. Specialiştii spun că organismul nu trebuie supraîncărcat cualimente greu digerabile, precum carnea de porc sau alte produse de sezon, cade exemplu cârnaţi, caltaboş, slănina, tobă. Aceste preparate trebuie consumatecu moderaţie şi, în nici un caz, la masa de seară. Este bine să fie evitată prăjireaalimentelor pentru preparare, fiind de preferat ca acestea să fie fierte,coapte sau făcute pe grătar. De asemenea, este necesară o atenţie mărită laconsumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele desărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinellaspirallis.

Lacinele festive nu trebuie să lipsească legumele şi fructele, mai recomandămedicii.

Înperioada Sărbătorilor de iarnă, alimentaţia trebuie să fie cât maidiversificată, cuprinzând zilnic cereale (200-350 de grame de pâine integrală),legume (minimum 300 de grame), fructe (minimum 450 de grame), lapte şi derivate(500 de mililitri de lapte sau de iaurt). Aportul de lichide trebuie să fie deminimum 1,5 litri pe zi (apă, ceaiuri de plante neîndulcite), iar alimenteletrebuie să aibă termenul de garanţie afişat pe ambalaj.Pentru ca organismul să funcţioneze bine, pe lângă o alimentaţie cât maiechilibrată, este recomandat exerciţiul fizic de cel puţin de trei ori pesăptămână, respectiv mersul pe jos, alergat, schi, patinaj. Persoanele cuafecţiuni cunoscute vor păstra continuu legătura cu medicii curanţi pentru aevita agravarea stării de sănătate şi luarea unor măsuri profilacticesuplimentare. Alcoolul, chiar dacă, pe moment, dă senzaţia de încălzire acorpului, în canităţi mari poate produce deshidratarea acestuia, se mai aratăîn comunicat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-02-14



Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image