2018-12-11 10:01


Medicii riscă amenzi de 15.000 de lei

 |  21:00
Medicii riscă amenzi de 15.000 de lei

Guvernul a decis printr-o hotărâre că medicii, managerii şi tot personalul din Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU) şi din centrele cu acelaşi profil, public sau privat, care refuză sau se află în imposibilitatea de a acorda asistenţă medicală unui pacient în stare critică, pot primi amenzi între 2.000 şi 15.000 de lei.

“Decizia a fost luată printr-o hotărâre privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele legale din domeniul sănătăţii în care sunt incluse toate sistemele de urgenţă din domeniul privat sau public”, declară Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii Publice.

“Hotărârea de Guvern face referire la încălcarea legii la toate nivelurile. De la medici, paramedici, până la managerii unităţilor de urgenţă şi se încearcă înlăturarea tuturor disfuncţiilor de ordin interior. În cazul în care cei responsabili de buna desfăşurare a activităţilor din aceste instituţii de stat sau private nu îşi respectă atribuţiile, li se vor aplica sancţiuni pe măsură, de către o comisie a Ministerului Sănătăţii”, a declarat pentru „Puterea” Bogdan Opriţa - purtătorul de cuvânt al spitalului Floreasca. „Cazurile critice sunt cazurile pacienţilor cu funcţii vitale instabile. Dacă aceste cazuri nu se pot rezolva din motive tehnice, care ţin de defecţiuni sau lipsuri de ordin interior ale unităţii, atunci cu siguranţă responsabilii vor fi sancţionaţi conform legii. Să nu se confunde reglementările acestei ordonanţe de Guvern cu malpraxisul, care e cu totul şi cu totul altceva”, a conchis Opriţa.

Prevederile concrete

Potrivit actului normativ, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 15.000 de lei fapta medicului din UPU sau din Centrul de Primiri Urgenţe (CPU) care refuză acordarea asistenţei medicale de urgenţă unui pacient.

Aceeaşi sancţiune se va aplica pentru neremedierea de către conducerea spitalului a deficienţelor care duc la imposibilitatea examinărilor minime obligatorii, în urma sesizării acestora în scris de către medicul şef UPU, cât şi pentru neasigurarea structurii minime a sistemului de comunicaţii care să permită acordarea asistenţei medicale de urgenţă.

Constituie contravenţie, totodată, şi se va sancţiona cu amendă de la 1.500 la 5.000 de lei refuzul preluării de către medicul de gardă dintr-o secţie de terapie intensivă de profil sau dintr-o secţie de terapie intensivă generală a pacientului aflat în stare critică, ventilat, în condiţiile existenţei unei posibilităţi în acest sens.

Aceeaşi sancţiune va fi dată şi pentru nepreluarea pacientului din UPU sau CPU cu prioritate, în momentul în care se eliberează un loc în secţiile de profil de terapie intensivă sau cele generale, în cazul în care există pacienţi aflaţi în stare critică, ventilaţi.

De asemenea, cu amendă de la 2.000 la 10.000 de lei va fi sancţionată neorganizarea primirii urgenţelor în spital prin sistem de camere de gardă de către spitalele locale generale care nu pot organiza în structura lor CPU, din lipsă de resurse umane sau materiale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-09-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...