2017-01-17 02:42

SOCIAL


Mediciniştii au luat examentul, dar nu au posturi

 |  12:51
Mediciniştii au luat examentul, dar nu au posturi

Absolvenţiii facultăţilor de medicină care au promovat examentul de rezidenţiat trebuie să mai stea un an pe bară, întrucât numărul de locuri pus la dispoziţie este mult mai mic decât cel al candidaţilor. Sute de absolvenţi ai Facultăţii de Medicină din Bucureşti ameninţă Ministerul Sănătăţii cu proteste, solicitând mărirea numărului de locuri. Tinerii spun că Bucureştiul este singurul centru universitar unde un număr de medici care a promovat examenul de rezidenţiat riscă să rămână fără un loc de muncă pe o perioadă de minim 1 an.

“La medicină, punctajul minim obținut a fost 536, iar cel maxim 896, în acest interval încadrându-se 1.095 de candidaţi. La medicină dentară, punctajul minim a fost 513, iar cel maxim 856, aici încadrându-se 229 de candidaţi, iar la farmacie, punctajul minim a fost 495 şi cel maxim 826, interval în care s-au situat 70 de candidaţi”, a precizat prof. dr. Florian Popa, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti. În Capitală, absolvenţii de medicină generală au concurat pe 650 de locuri şi 170 de posturi. Cei de la medicină dentară au avut la dispoziţie 53 de locuri şi posturi. Rectorul UMF Carol Davila a mai spus că, în urma concursului de rezidenţiat din Bucureşti, au fost înregistrate peste 100 de contestaţii, cele mai multe dintre ele vizând rescanarea grilei de concurs.

Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Pentru rezidenţiatul din 2011, la care au participat peste 5.000 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină şi farmacie, au fost scoase la concurs 3.810 locuri şi posturi. Dintre cele 2.998 de locuri, 2.600 sunt pentru medicină generală, 290 pentru medicină dentară şi 108 pentru farmacie.  Posturile scoase la concurs sunt, în principal, pentru medicina de urgenţă, ATI, neonatologie, oncologie medicală, farmacie clinică, specialităţi unde nu există în prezent o acoperire suficientă cu personal calificat, spun reprezentanţii ministerului.

Cei mai mulţi candidaţi au optat pentru a susţine concursul în centrele din Bucureşti (1.775), Cluj Napoca (820) şi Iaşi(774). Spre deosebire de anii precedenţi, anul acesta, concursul s-a desfăşurat, descentralizat, în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Tg. Mureş şi Timişoara.

Ocuparea locurilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul respectiv, mai spun cei de la Ministerul Sănătăţii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-03-08

TAGURI: medicinisti, examen, posturiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

YNNASF
31 Iul 2012

Bine scris. Si ai descris asa cum trueibe super tu ristii din Bucegi. Vara n u ajung in Bucegi, in afa ra de traseele nemarcate evit orice contact cu ace st munte. Din pacate si a ceste carari dau in plato u si coborarile se fac to t pe jepii mici...asa ca, iti lasa un gust amar. V aile care coboara spre cu loarul Rucar Bran sunt di ferite: Gaura, Ciubotea s i Clincea sunt de vis, ca nd mergeam fara masina ur cam din Busteni si cobora m in Bran. E o alta lume acolo si in afara de labu tele de urs nu gasesti ni ciun turist.

Adauga un comentariu

Random image