2017-01-18 10:19

SOCIAL


Mercurialul sărăciei

 |  21:00
Mercurialul sărăciei

Persoanele care au în casă o cameră video sau un amplificator audio nu vor mai primi ajutoare sociale din partea statului, conform unui proiect de hotărâre aprobat de Guvern. Asta după ce luna trecută a fost anunţat faptul că ajutoarele vor fi suspendate dacă beneficiarii nu şi-au achitat impozitele locale.

Planul de a reduce procentul din Produsul Intern Brut acordat asistenţei sociale i-a făcut pe oficiali să ia măsuri tot mai drastice în acest domeniu. Orice bun considerat valoros pe care asistatul social îl are în posesie va însemna automat excluderea de pe lista beneficiarilor. Dacă alte apartamente sau clădiri în afara locuinţei de domiciliu, autoturismele, scuterele, motocicletele cu o vechime mai mică de 10 ani, blănurile de mare valoare sau porţelanurile scumpe sunt cap de afiş pe lista bunurilor interzise, la final se regăseşte şi aparatura electronică. “Dacă sunt găsite bunuri ca amplificatoare audio, copiatoare sau camere video, care sunt şi în stare de funcţionare, atunci în mod sigur se va decide sistarea ajutorului”, afirmă oficialii ministerului.

Practic, începând din acest an vor mai fi ajutaţi numai cei care nu au nici o posibilitate de venit. Chiar şi cei care locuiesc la ţară vor avea probleme din acest an. Dacă în curte sunt numărate peste 25 de capete de păsări, se va considera că persoana respectivă îşi permite să trăiască fără venitul minim garantat, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului sau alocaţia pentru susţinerea familiei, cele trei categorii incluse în acest proiect. Tot în cazul deţinătorilor de animale, cei care au cel puţin două bovine sau cabaline, ori minim 10 iepuri, vor fi de asemenea scoşi din sistemul de ajutoare al Ministerului Muncii. Şi deţinătorii de pământ extravilan în zona colinară, de şes şi de munte cu potenţial productiv se află în aceeaşi situaţie. “Dacă întreaga familie are peste 1,5 hectare în coproprietate, atunci nu vor mai putea beneficia de ajutor. Pentru teren intravilan, suprafaţa totală este de 1.000 de metri pătraţi în zona urbană şi de 2.000 de metri pătraţi în zona rurală”, adaugă reprezentanţii Guvernului.

De azi se sistează ajutoarele

Ieri, primăriile au trimis ultimele date către Ministerul Muncii în ceea ce-i priveşte pe asistaţii sociali care nu şi-au plătit impozitele locale. Începând de azi, ajutoarele sociale ale acestora vor fi sistate, însă vor avea posibilitatea să rezolve problema în timp util. “Banii pe ianuarie îi vor primi în februarie, astfel că s-ar putea achita de datoriile respective, iar apoi ajutorul va fi reluat”, spun reprezentanţii Ministerului Muncii. În caz contrar, timp de şase luni, ajutorul va fi suspendat, iar ulterior anulat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-10-17

TAGURI: asisati sociali, guvern, decizieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image