2018-12-19 14:23


Metodă inovativă de tratament, de zece ori mai ieftină decât procedura clasică. Dializă fără aparat, la Spitalul „Sf. Ioan”

 |  19:59

Invenţia medicilor de la Spitalul „Sfântul Ioan” din Capitală, premiată cu aur în 2010 la Salonul de Inventică de la Geneva, prin care pentru dializă este folosit propriul organism, respectiv peritoneul, va începe în scurt timp testele clinice.

„Nu am crezut că această invenţie care ar reduce preţurile de zece ori va aştepta aproape un an sponsori pentru a începe studiile. Poate că invenţia deranjează o afacere mondială de peste 65 miliarde de euro tocmai prin scăderea preţurilor de zece ori. O invenţie premiată cu aur la Geneva, dar faţă de care marile companii producătoare de rinichi artificiali şi materiale de dializă nu arată interes deosebit. Este soarta multor invenţii excepţionale ale cercetătorilor români”, a spus prof. dr. Alexandru Ciocâlteu, unul dintre inventatorii metodei.

Potrivit acestuia, inginerul român Florin Nuţă, de la General Turbo SA, a oferit o sponsorizare de 80.000 de lei pentru demararea studiilor experimentale.

„Studiile efectuate anunţă un eveniment în lumea medicală, deoarece s-a dovedit că peritoneofiltrarea este o metodă viabilă care permite nu numai scăderea costurilor acestui tratament, dar şi o îmbunătăţire evidentă a calităţii vieţii bolnavilor din dializă”, a adăugat profesorul Ciocâlteu.

În echipa medicală constituită în acest scop, profesorul Alexandru Ciocâlteu a cooptat un gastroenterolog - conferenţiar doctor Ion Dina, doi chirurgi - Mircea Litescu şi Rubin Munteanu, un urolog - Victor Cauni şi un specialist de la Catedra de Chirurgie a Facultăţii de Medicină Veterinară – prof. dr. Alin Bartoi.

În România există aproape 10.000 de pacienţi dializaţi pentru insuficienţă renală cronică, iar costul terapiei acestor bolnavi, suportat de CNAS, depăşeşte o sută de milioane de euro pe an.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-07

TAGURI: dializă, invenție
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...