2019-03-20 23:41


Mica reformă în Sănătate: preluarea CNAS de la omul lui Videanu

 |  17:43
Mica reformă în Sănătate: preluarea CNAS de la omul lui Videanu

Cu o zi înainte de moţiunea de cenzură, UDMR a reiterat intenţia de a preluade la PDL conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. MinistrulCseke Attila, a anunţat, marţi, că intenţionează aducerea CNAS în subordineaMinisterului Sănătăţii şi trecerea Fondului Unic de Asigurări de la MinisterulFinanţelor în administrarea CNAS. Cseke Attila a spus că va promova, înperioada următoare, un pachet legislativîn acest sens.

MinisterulSănătăţii a avut unele dezacorduri cu şeful CNAS, Laurenţiu Duţă, adus deAdriean Videanu de la Regia Sării la administrarea fondurilor Sănătăţii, darmotivaţia principală ţine de atribuirea răspunderii. "Nu este normal şieficient ca Ministerul Sănătăţii să răspundă de toate problemele din system,iar 80 la sută din buget să fie administrat de Casa Naţională de Asigurări deSănătate. Ar fi mult mai eficientă trecerea CNAS în subordinea sau coordonareaMS, iar Fondul de Sănătate să fie colectat de către CNAS, şi nu de cătreANAF", a , a declarat ministrul sănătăţii. Cseke Attila a recunoscut că nuştie dacă Ministerul de Finanţe şi ANAF ar fi de acord cu această propunere. Cumintervenţia sa a avut loc într-un moment în care PDL nu doreşte o dispută cuUDMR, este probabil că se va amâna un răspuns tranşant din partea ministruluiIalomiţianu.

Reduceri de posturi în Consiliile deAdministraţie

Potrivitministrului Cseke Attila, preşedintele CNAS va fi secretar de stat înMinisterul Sănătăţii. Ministrul crede că, prin trecerea la Sănătate, fondul vafi administrat mai bine şi va exista o transparenţă totală a cifrelor, atâtcele care vizează contribuţia, cât şi utilizarea banilor. "Banii plătiţipentru Sănătate vor fi cheltuiţi tot în Sănătate, fără intermediar. Nu pot săfac afirmaţia că în prezent banii pentru Sănătate sunt folosiţi în altedomenii. Prin noua măsură, MS va deveni ordonator principal de credite pentruadministrarea şi gestionarea fondului şi va reprezenta CNAS în relaţiile cuterţii şi pe asiguraţi", a mai spus Cseke. Modificarea propusă de ministruar avea ca rezultat economii în administrarea banilor Sănătăţii. Proiectullegislativ prevede ca indemnizaţiile comisiilor de experţi să fie reduse de la10 la 1 la sută din indemnizaţia lunară a preşedintelui CNAS. Totodată, va firedusă şi componenţa Consiliului de Administraţie de la 17 la 13 membri, iaraceştia vor primi o indemnizaţie lunară redusă de la 20 la 1 la sută dinindemnizaţia preşedintelui CNAS, a adăugat Cseke Attila. Membrii CA sunt numiţide sindicate, patronate, Guvern şi Preşedinţie. În cazul Caselor de Asigurăride Sănătate judeţene, Consiliul de Administraţie va avea 7 membri în loc de 11,iar indemnizaţia acestora va scădea de la 20 la 1 la sută din indemnizaţiadirectorului general al CASJ. Conform noului pachet legislativ, colectareacontribuţiilor se va face de către CNAS. Chiar dacă se va renunţa la colectacare se face prin ANAF de către Ministerul Finanţelor, executarea în cazulneplăţii va rămâne tot o atribuţie a ANAF.

Drept de practică limitată pentrutinerii medici

Oaltă propunere a Ministerului Sănătăţii în noul pachet legislativ este introducereaprogramelor multianuale naţionale de sănătate şi a contractului-cadru la doiani. Ministrul a mai spus că tot în acelaşi proiect de act normativ va fiintrodus dreptul de practică limitată pentru absolvenţii facultăţilor demedicină şi farmacie, pe anumite competenţe stabilite de către MS, cu avizulColegiului Medicilor. Rezultatul aplicării acestei măsuri va fi atenuareacrizei de medici. În present, medicul care termină cursurile universitare nupoate fi angajat decât cel mult la o firmă farmaceutică, ca reprezentantmedical. "Tinerii absolvenţi ai facultăţilor de medicină vor fi angajaţidupă ce termină facultatea ca ajutoare în anumite secţii, la unităţile deprimiri urgenţe şi cabinetele medicilor de familie, lucrând sub îndrumare, fărăa avea dreptul la parafă sau semnătură. În acest fel, tinerii vor putea firesponsabilizaţi să se pregătească mai bine în timpul facultăţii şi, chiar dacănu vor intra în rezidenţiat, nu vor pierde cunoştinţele acumulate în timpulfacultăţi", a concluzionat ministrul sănătăţii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638946-02-28
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...